Kisah Kawan-Kawanku Dan Kenangan Zaman Sekolah

Zaman Sekolah Rendah
Salam damai, ni aku nak cerita kisah kawan-kawan sekolah rendah semasa zaman dulu.  Ala zaman time aku still kecik lagi.  Yang aku ingat nama-nama kawan aku erm si Salmah, Sobri, Waznah, Nurul, Azwin, Kartini, Saadiah, Nikmah, Fatihah, Salwa, Shilla dan banyak lagi la. 

Masa zaman kecik-kecik dulu macam biasa la. Masa tu baru usia budak-budak lagi kan jadi pemikiran pun asyik nak main jer.  Sekolah start jam 12.30 ptg tapi aku dan geng-geng ku semangat datang sekolah awal pukul 9 pagi.  Uih dasyat. Semangat habis tapi bukan semangat nak belajar tapi semangat nak main. hahahahahah. Kitorang dulu ada tempat berkumpul iaitu kat padang sekolah. Kitorang tak kisah panas ker apa ker janji kat situlah kitorang berkumpul. Antara permainan yang kitorang paling suka ermmm kalau tak silap namanya  polis pencuri, men cicit, tangkap belalang, kayu lelek, batu simban, men getah, dan banyak permainan lagi la.  Dulu kitorang kalau jumpa belalang besar uiiii xcited sangat2. Suka tengok belalang.  Hahahahahah....itu antara permainan fav kitorang.  Mak kitorang dulu sempoi.  Takdernyer dorang nak marah kitorang kuat main ker apa ker.  Pergi sekolah pun Mak kitorang tak hantar.  Kena jalan sendiri walaupun sekolah agak jauh la juga.  45 minit berjalan kaki. hehehehhe....Tak lah juga jauh sangat ...ok la..hihiihihi.

Main punya main last2 baru teringat ada homework lupa nak buat. Aisemen.  Dengan bergegas aku dan kawan aku buat homework kat padang sekolah. Dengan berpeluh-peluh lagi tu.hahahah...tapi takper...yang penting keja siap..

Antara pengalaman manis yang aku ingat ketika zaman sekolah rendah dulu semasa dalam darjah 2 kalau tak silap.  Kitorang nak pergi sekolah.  So kitorang ambil la jalan singkat dengan menyeberangi parit.  Parit tu hitam tau tapi sebab kitorang ni suka jalan pintas nak ke sebelah jadi kitorang pun menyeberangi parit tersebut walaupun hanya sebatang kayu yang menjadi penghubung.  Atas dasar keras kepala kitorang, jadi kitorang pun lalu tapi malangnya kitorang hilang keseimbangan dan last2 sebelah kaki kitorang terjunam dalam parit.  EEE dala parit hitam.  Jadinya kasut kitorang sebelah hitam dan sebelah lagi putih. Kitorang takder pulak terpikir nak cuci. Sampai jer kat sekolah terus main...hahahahha...biasala kenangan zaman budak-budak kadang-kadang lucu juga bila terkenang...hahahha...

Ku lihat zaman sekarang berbeza dengan zaman kitorang kecil-kecil dahulu. Sekarang budak-budak sekolah takdernya nak main kat padang tengah2 hari. Takut panas kot. Then budak-budak sekarang sume pergi sekolah kebanyakan kena hantar oleh ibu-bapa dan bas sekolah. Tidak wujud lagi geng-geng pejalan kaki ke sekolah.  Sebab mungkin budak-budak sekarang tak terbiasa kot. Entahla....mungkin itu zaman sekarang dan dahulu berbeza.      





No comments: