JOM KUMPUL PAHALA BANYAK-BANYAK!!!

Assalamualaikum





Jom kumpul pahala banyakkkk-banyakkkk ^_^



Esok dah mula puasa. Mesti korang semua pun happykan bila masuk ramadhan. Samalah aku pun suka. Lagi-lagi bila dapat berpuasa bersama family. 


Masa belajar dulu aku masih ingat bagaimana aku terpaksa berpuasa jauh dari keluarga. Memang tak seronok sangat sebab kadang-kadang tengah-tengah sahur teringat mak bapa, adik-adik, abang dan kakak  kita. Dah tu sahur pun dengan maggie dan telur sebab masa sahur gerai kat tempat study dulu tak buka. 

Apa-apapun itu kisah dah lama tapi aku suka rewind balik sebab ia akan menimbulkan perasaan sangat-sangat bersyukur dalam diri dan menghargai saat-saat ketika bersama keluarga. 

Bulan ramadhan kali ni aku rasa best sebab satu family ada. Mak, bapa, kakak, abang, aku dan 2 orang adik semua ada. Next year aku tak tahu sebab kakak aku dah nak kahwin.  

So, harap korang  semua rajin-rajinlah puasa erk. Jangan posa YANG YOK sudah! 




CAYYOOO!!! Tingkatkan amalan baik dan jauhi larangan-Nya…



Handphone tetap handphone

Assalamualaikum....


Bagiku....



Handphone tetap handphone....
 
Fungsi utamanya untuk berhubung

Benda yang kita bawa kemana-mana tiap-tiap hari

Bukan khazanah yang perlu di jaga ibarat menatang minyak yang penuh…




Kalau aku, aku tak akan mengidam nak beli handphone yang canggih-canggih ni..

Sebab semahal mana pun handphone yang aku beli tetap akan jatuh ke lantai juga

Semewah mana pun handphone yang aku miliki

Akan tetap rosak pada akhirnya

Secanggih mana pun handphoneku tetap menjadi alat bermain game oleh adikku....



So, bagiku simple itu adalah yang terbaik

Kalau hilang pun aku tak fikir sampai nak kenang-kenang kembali saat bersama handphone(cewah)…


Hahahahahah…..





P/s      Bukan bermaksud aku tak suka alat-alat canggih. Means, ada benda lain yang aku lebih suka tetapi bukan handphone. Hihihihih



Contoh Surat Permohonan Jawatan Sebagai Guru Tadika (English)


Polan Bin Pilan
1, Jalan Kijing,
Kampung Pandan,
55100 Kuala Lumpur.
                                                                                                                     

 The Manager,
Smart Children Development Centre,
24, Jalan Mastika,
55100 KUALA LUMPUR                                             30 APRIL 2008

Dear Sir,

Application for the post of Pre-School Teacher

I wish to apply for the post of Pre-School teacher advertised in The New Straits Time dated 25 April 2008.

2.            I passed my SPM examination two years ago with 7As and am undergoing training in Child Psychology on a part-time basis. To finance my studies, I am currently working as a part-time tuition teacher. As I love working with children, I intend to pursue a career in teaching pre-school children.

3.            I feel that my experience which I gained as a tuition teacher and my field of study are highly relevant to the position I am applying for.

4.            In addition, I am fluent in both English and Bahasa Malaysia. Enclosed are my resume, certified copies of my results and a passport-sized photograph.

I look forward to an interview at any time convenient to you. I hope for a favourable reply from you.


Yours faithfully,


Pilan...

 (Polan Bin Pilan)


Cara nak cari kerja bagi yang belum mendapat pekerjaan!!!


Assalamulaikum


Entry kali ini kutujukan kepada mereka yang masih menganggur dan yang ingin mencari pekerjaan....

Anda tahu bagaimana nak cari pekerjaan???!!!!!

Apa yang anda perlukan?....

Di mana?....

Ingin tahu?????.....


Senang sahaja…Sila baca entry ini hingga habis ok…..

Ada beberapa yang boleh dilakukan untuk mencari pekerjaan. Antaranya ialah;

1
Melalui iklan-iklan di dalam internet dan di dalam surat khabar. Kebiasaanya laman web Jobmalaysia banyak memaparkan iklan kekosongan jawatan. Rajin-rajinlah klik2 kat link yang aku bagi tu k. Jangan lupa beli newspaper juga k.

Melalui iklan-iklan di tepi-tepi jalan (banner) atau papan iklan di kedai-kedai. Sebagai contoh, KFC dan PIZZA seringkali memasang iklan di luar kedai mereka untuk mencari pekerja. Kadang-kadang bank pun ada memasang iklan jika memerlukan pekerja.

Melalui agensi pekerjaan.Sebagai contoh Jobmalaysia , Jobstreet, SPA, SPP  dan banyak lagi.

Melalui pengenalan oleh seseorang (recommendation). Kadang kala anda mungkin akan terus dipanggil untuk ditemu duga setelah diperkenalkan kepada bakal majikan oleh pihak ketiga atau saudara mara.


P/S     Rezeki tak akan datang bergolek kalau tak usaha begitu juga dengan kerja. Apa yang penting kita kena usaha. Cepat atau lambat itu belakang cerita. Banyak-banyakkan berdoa dan banyakkan bersabar k ^_^

The next entry will continue soon....tunggu.....

The next entry mengenai temuduga, pastikan anda follow kalau nak tahu lebih lanjut ^_^