Cara nak cari kerja bagi yang belum mendapat pekerjaan!!!


Assalamulaikum


Entry kali ini kutujukan kepada mereka yang masih menganggur dan yang ingin mencari pekerjaan....

Anda tahu bagaimana nak cari pekerjaan???!!!!!

Apa yang anda perlukan?....

Di mana?....

Ingin tahu?????.....


Senang sahaja…Sila baca entry ini hingga habis ok…..

Ada beberapa yang boleh dilakukan untuk mencari pekerjaan. Antaranya ialah;

1
Melalui iklan-iklan di dalam internet dan di dalam surat khabar. Kebiasaanya laman web Jobmalaysia banyak memaparkan iklan kekosongan jawatan. Rajin-rajinlah klik2 kat link yang aku bagi tu k. Jangan lupa beli newspaper juga k.

Melalui iklan-iklan di tepi-tepi jalan (banner) atau papan iklan di kedai-kedai. Sebagai contoh, KFC dan PIZZA seringkali memasang iklan di luar kedai mereka untuk mencari pekerja. Kadang-kadang bank pun ada memasang iklan jika memerlukan pekerja.

Melalui agensi pekerjaan.Sebagai contoh Jobmalaysia , Jobstreet, SPA, SPP  dan banyak lagi.

Melalui pengenalan oleh seseorang (recommendation). Kadang kala anda mungkin akan terus dipanggil untuk ditemu duga setelah diperkenalkan kepada bakal majikan oleh pihak ketiga atau saudara mara.


P/S     Rezeki tak akan datang bergolek kalau tak usaha begitu juga dengan kerja. Apa yang penting kita kena usaha. Cepat atau lambat itu belakang cerita. Banyak-banyakkan berdoa dan banyakkan bersabar k ^_^

The next entry will continue soon....tunggu.....

The next entry mengenai temuduga, pastikan anda follow kalau nak tahu lebih lanjut ^_^






No comments: