Tutorial cara pasang Facebook Like Button diblog korang!!!

Assalamualaikum


Cik Zai nak ajar tutorial....





 Nilah Facebook Like Button bagi yang tak tahu..

Korang pasti blog korang dah ada facebook like button? Kalau tak ada anda rugi sebab facebook like button ni amat penting!! Kenapa penting? Sebabnya sila lihat analisis fungsi di bawah ini..

 

FUNGSI FACEBOOK LIKE BUTTON
Memaparkan berapa ramai yang suka blog serta entry yang anda tulis.
Bila orang klik ‘LIKE’ secara automatic tajuk entry anda akan terus ke wall facebook mereka.
Memudahkan pengunjung meluahkan perasaan suka mereka terhadap entry anda.
Medium yang mudah untuk mengiklankan blog anda dengan hanya satu ‘klik’ lantas menarik lebih ramai orang membaca blog anda.
Bila dah ramai yang baca dan suka blog anda maka secara automatic traffic feed anda juga meningkat dan lantas income nuffnang anda pun bertambahlah. Itu yang korang suka kan2 ^_^ .
 Analisis fungsi Facebook Like Button

So, korang cepat-cepatlah pasang Facebook Like Button bagi yang belum tu. Di bawah ni CZ sediakan tutorial cara nak pasang Facebook Like Button ni.

1.    Pergi DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML > tick  Expand Widget Templates > tekan Ctrl+F serentak pada keyboard.

2.     Cari kod di bawah ini
<data:post.body/>
3.     Letak kod di bawah ini selepas kod di atas.

<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:40px;'/>
  
4.     Korang tekan PREVIEW dulu kalau ok SAVE terus ^_^.

5 comments:

EYFAalias said...

dulu pernah buat. lepas tu dh delete. ehhee.

Cik Zai said...

Lepas ni EYFAalias boleh pasang semuala k ^_^

Dayang Nur Nashrah said...

tak pandailah...susah..tak paham pun ada..

Cik Zai said...

Dayang Nur Nashrah senang jer tutorial ni ^_^ mesti boleh punya...

r0j4k said...

Panduan yang berguna. Terima kasih. "Like Button" telah dipasang berdasarkan tunjuk ajar dari blog ini.