TUTORIAL CARA PASANG SHOUTCAMP KE DALAM BLOG KORANG!!!

Assalamualaikum

Cik Zai nak ajar tutorial...


Hari ni atas permintaan Cik Gee Jieja aku nak buat tutorial ShoutCamp. Apa kelebihan dan keistimewaan ShoutCamp ni? Kalau korang nak tahu sila klik di sini. For sure ShoutCamp memang best!!!


Ok, aku terus kepada tutorial sebab tutorial ni panjang sedikit tapi korang jangan risau sebab senang jer nak buat ni 'macam makan kacang' hehe. Mula-mula korang perlu register dahulu. Pergi ke link http://shoutcamp.com/

Ada nampak butang oren macam gambar kat atas ni kan. Klik butang oren Get it now! 



Korang register dulu...Senang jer nak isi ni...Jangan lupa klik butang Register! kat bawah tu k.





Klik butang CREATE SHOUTBOX NOW



Klik Next

 

Klik Upload Avatar Now





Klik Browse dan pilih mana-mana gambar dalam folder korang yang korang nak jadikan gambar avatar korang. Lepas tu jangan lupa klik Upload





Kat sini korang perlu crop picture korang. Lepas dah pilih bahagian yang korang nak crop tu jangan lupa klik Crop Image and Save as Avatar kat bawah tu ...
 




Lepas tu akan keluar macam ni. Means siaplah avatar korang tu...Klik close




 Bila dah keluar macam ni di bahagian My Shoutbox tu korang klik Edit Layout




 
Dekat sini korang boleh pilih layout yang korang suka. Cik Zai pilih pink tehheee ^_^. Lepas pilih jangan lupa tekan butang SAVE dan korang ada nampak perkataan Home warna hijau kat atas tu kan haa korang klik yang tu...




Di bahagian Home korang ada nampak perkataan Install kan? Haa korang klik yang tu dan serta merta akan keluar kod html macam gambar kat bawah ni.



Haa siap pun..Copy HTML Code tersebut dan pasang dalam blog korang yang cute tu.



Korang tahu tak macam mana nak pasang HTML Code ni dalam blog korang? Kalau tak tahu ikut step yang ni…

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Pilih HTML/JavaScript
2.     Copy and paste HTML Code tadi dan tekan SAVE.  

ShoutCamp korang yang smart, comei, cute dah siap ^_^

4 comments:

Xee Xa :) said...

Thanks dear ! ;)

Cik Zai said...

Welcome Xee Xa ^_^

wanie said...

sgt brinformasi

PEREMPUAN PATUT RETI MENJAHIT?
KORANG RASA?
http://pulsowanie.blogspot.com/2011/12/perempuan-patut-reti-menjahit.html

Balqis Azhar said...

follow blog ini yaa :)

cantik blog ni..

selamat berblogging !

always support blog balqis taww :)

------> balqisazhar.blogspot.com