Tutorial : Open Link in New Tab

Assalamualaikum





Aku bukan pencipta tutorial tapi aku suka berkongsi ilmu. Bila aku dah pandai buat aku akan kongsikan untuk anda semua sebab ilmu perlu dikongsi-kongsikan. Huh berapa banyak 'aku' daaaa...

Semalam CZ blogwalking dan dapat belajar satu tutorial yang mudah, ringkas dan sangat berguna.

Open Link in New Tab maksudnya bila kita tekan link tersebut, new tab akan keluar. Jadi, korang atau pembaca blog korang tak payah susah-susah bila tekan link tu link keluar di tab/window yang sama. Lagipun, korang tak perlu nak right-click. Pembaca blog korang pun tak rasa susah sebab ada sesetengah blog yang disable right-click. 

Senang cerita korang buat jer tutorial ni dulu baru faham fungsinya…hihihhih..

1. Dashbord > Design > Add a gadget > HTML/JavaScript
2. Copy Code di bawah

 <!-- code for turning all non-blog links to new page links -->
<script type="text/javascript" language="javascript">
var arr = document.getElementsByTagName("a"); //get all links in the page
for(var i = 0; i < arr.length; i++)
{
if(arr[i].href.indexOf("Your URL") < 0 //not links that are 'inside' blog
&& arr[i].href.indexOf("javascript:") < 0) //not javascript links
arr[i].target = "_blank";
}
</script>

3. Tekan SAVE

Yeah! Dah siap.....cuba korang bukak blog korang n tekan mana2 link. Link tu keluar tak dekat new tab?

credit to : Anis Nutella

1 comment:

Mishter Izwän said...

wahhh . ade tutorial gak kt sini.
btw thank k . . info berguna pada sape2 yg tak tahu ni