TIPS : MENGELAKKAN PERASAAN TAK TAHU NAK TULIS APA PADA BLOG ANDA


Assalamualaikum…




Cik Zai sering terbaca ada blogger yang dah rasa putus asa dengan blog sendiri malah ada yang sampai terpikir nak delete blog lagi tu. Kata orang ‘chillah beb’ setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian. Samalah juga masalah korang dengan perihal blog ni.

Pertama, CZ bagi contoh kalau korang putus asa sebab tak tahu nak tulis apa dalam blog, korang jangan tulis apa-apa sampai korang dah ada idea baru korang tulis.  Paling bagus korang menulis masa korang tengah happy  sebab masa tulah ilham masuk dan masuk.

Menulis masa korang tengah happy....

Ada satu masa memang ilham datang dan datang tanpa henti haa masa tulah korang tulis idea-idea yang korang nak kongsikan tu. Bukan apa sebab bila korang bertangguh dan bertangguh lastly idea yang masuk tu korang akan lupa bak kata pepatah 'Melayu Mudah Lupa'. Haa…jangan biarkan idea anda hilang begitu sahaja. 

Bila dah tulis semua idea korang tu korang jangan terus publishkan diblog korang. Korang patutnya publishkan satu persatu. Contoh, korang ada buat 5 entry haa korang publishkanlah sehari satu entri sehari satu entri jadi taklah korang kena cari idea setiap hari nak tulis apa dalam blog korang..yer tidak? Scheduledkan (setkan) setiap entry anda pada tarikh dan masa yang berlainan. Macam CZ, Cik Zai pun malas nak buat entry setiap hari sebab adakalanya waktu sangat terhad, mana nak fikir kerja CZ, mana nak pergi jalan-jalan lagi, mana nak buat esaimen lagi, mana nak pergi makan-makan lagi, nak pergi enjoy semua cewahhhh….teheee…

Sedikit tips untuk anda hari ni….Peace…Haaa mana nak tido lagi ni...Tihihihih

No comments: