KELEBIHAN BLOG MENGGUNAKAN NAMA DOMAIN?


Assalamualaikum…





Cik Zai dah habis baca buku ni. Menarik sungguh. Korang boleh beli buku ni kalau nak..murah jer cuma RM23.93. Korang jangan tanya aku mana nak beli..cari sendiri kat internet sebab aku pun pinjam jer buku ni kat library. Jimat duit poket….^_^ teheee..

Baca punya baca ada satu yang aku tertarik bila baca buku ni. Penulis asyik kata kalau boleh belilah nama domain, daftarlah nama domain, gunalah blog domain dan bla bla…

Bestker domain…???!!

Kalau ikut pengetahuan CZ antara kelebihan menggunakan nama domain  adalah:-

Nama blog lebih mudah diingati. Contoh macam aku.com haa kan mudah pembaca nak ingat tu.
Kelihatan lebih PRO. Means, kita akan kelihatan lebih serius untuk berblogging.

Itu jer 2 kelebihan yang CZ tahu, yang lain-lain korang boleh tambah dikotak komen. Manatahu lepas ni Cik Zai rasa tertarik sungguh dengan kelebihan yang korang utarakan itu haa on the spot Cik Zai beralih ke blog domain.

Kelemahan domain pula tak lain dan tak bukan korang kena bayarlah tiap-tiap tahun untuk nama domain korang tu. Kira macam yuran tahunanlah yer…

Haa sekarang Cik Zai tengah berkira-kira nak guna domain ker tidak ni. Sebab Cik Zai masih belum jumpa kelebihan yang boleh menarik minat Cik Zai untuk beralih kepada domain. 

Pssst.. Korang rasa myshorthand.blogspot.com….susah sangatkah nak ingat? 

5 comments:

Ayie Media Networking said...

btw.. kenapa u xgunakannya .. means domain.com

BLOG-AYIE.COM

Cik Zai said...

Sebab Cik Zai nak tahu lebih banyak kelebihannya sebelum beralih kepada domain ^_^

Syat0za Zai said...

akak google je lah kelebihan memakai domain tu..huhu
zai pakai domain ok je setakat ni, xde apa2 masalah :) Alhamdulillah

Maya Wahida said...

Bila ada domain, siapa pun senang ingat, taip pun tidak panjang, mudah dicrawl google content, siap boleh setup own email sebebasnya, guna id apa pun.

Kalau perlukan khidmat transfer blog ini ke domain hosting sendiri, maklumkan saja... boleh ba dibantu.

Aniq Bukhary said...

Perkongsian menarik :)