RAHSIA BLOG KEMAS TERBONGKAR!!!


Assalamualaikum…




Ada orang tanya macam mana nak buat blog yang kemas? Korang nak kemas yang bagaimana? Samada dari segi kekemasan template atau kekemasan tulisan?

Senang jer nak buat blog kemas ni. Paling penting pemilihan template. Kalau Cik Zai suka guna template Awsome Inc. Sebab template jenis ni berkotak-kotak. Korang tak faham berkotak-kotak macam mana? Boleh lihat template Cik Zai.

Lepas tu nak kemas di bahagian post entry kita kena skema sedikit. Cik Zai suka tulis entry ikut gaya-gaya ketika buat esaimen. Pensyarahkan selalu tetapkan jenis tulisan, font size dan sebagainya. Ha Cik Zai aplikasikan yang tulah. 

Cik Zai guna tulisan Times New Roman
Line Spacing Cik Zai guna 2.0
Font Size Cik Zai guna 13 
Akhir sekali jangan lupa Justify.  
Nak lihat hasilnya cuba lihat hasilnya di blog My Trengkas. Kemaskan…^_^ 

Satu yang Cik Zai hampir terlupa, bila Cik Zai menulis entry Cik Zai akan tulis mengggunakan aplikasi Microsoft Word dahulu. Bila dah siap, kemas dan memuaskan barulah Cik Zai paste ke New Post blog. Haa, itulah serba sedikit petua yang Cik Zai dapat berikan.

Nasihat Cik Zai, jangan terlalu kerap menukar Template sebab ia akan memberi kesan kepada entry anda yang sebelum-sebelumnya. Kadang-kadang jenis tulisan dan saiz akan berubah, Kalau tukar background ok jer tak ada masalah.

PEACE

4 comments:

siti naqiah said...

whoaa, tips yg bagus, ptot laa blog die kemas..hehe, tengs sharing :)

Cik Zai said...

Siti Naqiah...sama2..sharing is caring ^_^

Pa'an Healers said...

Hu5...
Kemas la...
Thanks...

AL AZRUL said...

guna word, ok jgk, bleh wat byk format..
tpi sya ykin, blog sya tkkn pernah kemas, ha3.. :)