APA NAK BUAT LEPAS DAPAT SURAT TAWARAN SPA


Assalamualaikum...


Cita-cita masa kecil nak jadi Nurse tapi tak kesampaian. Dapat kerja di kementerian kesihatan pun jadilah..

Aku harap entry yang aku tulis ni bukan sekadar untuk tatapanku dimasa hadapan malah aku harap ia akan bermanfaat untuk sesiapa diluar sana yang telah berjaya temuduga SPA sama sepertiku juga. Congratulation congratulation….

Bila dapat surat tawaran SPA first korang kena ucap Alhamdulillah lepas tu baru korang boleh senyum sampai telinga teheeeee…mode gembiralah katakan..

Bila dapat surat tawaran ada beberapa benda yang Cik Zai dan korang kena buat….

Menjalani pemeriksaan perubatan (Medical Checkup) menggunakan borang Am 402 Pindaan 4/87 berkembar.
Membuat akuan berkanun menggunakan Surat Sumpah SPA.6B (Pin. 1) di hadapan Pesuruhjaya Sumpah/Majistret/Hakim Mahkamah Sesyen.
Memenuhi dan menandatangani surat Setuju-Terima Pelantikan (Ni kena melayari laman web SPA dan cetak 2 salinan).
Lepas buat semua di atas korang boleh relax2 sambil tunggu posmen bawa surat daripada kementerian/jabatan pula. Macam Cik Zai kena tunggu surat dari Kementerian Kesihatan. Dah dapat surat tu barulah tahu tarikh nak lapor diri dan posting kat mana. Cik Zai harap dapat di Sabah. Aminnnn…Korang yang baca entry ni doakan Cik Zai juga k. Thank You korang….

P.S     Dah hampir 3 bulan Cik Zai kerja. Bestttt...gud luck korang yang masih menanti.. Walaupun Cik Zai dapat kat Putrajaya (jauh dari Sabah) tapi CZ bersyukur. 

P.S.S      Satu pesan Cik Zai. Korang jangan tunggu surat lapor diri sampai baru korang nak hantar notis berhenti kerja kat tempat kerja lama sebab selalunya surat lapor diri korang akan terima last minute. Paling bagus korang terus letak jawatan jer kalau dah dah dapat surat tawaran tu. Surat lapor diri tu tak penting sangat pun sebab kementerian@jabatan tempat korang lapor diri pun ada simpan sesalinan surat lapor diri tu. Korang nak tunggu despatch hari2 kat depan pintu pagar memang akan buat korang stress. Baik korang col direct kementerian@jabatan yang berkaitan dan tanya direct kat mana tempat lapor diri korang jadi taklah korang tertanya-tanyakan. Tenang sedikit korang. 

53 comments:

Syat0za Zai said...

amin~ :D

Cik Zai said...

Thanksss Syatoza Zai ^_^

kinahbaik said...

Dpt jawatan ape 2

Siong said...

dah dpt ke surat tawaran??

Cik Zai said...

Kinahbaik...dapat jawatan PTPTO KKM ^_^

Cik Zai said...

Siong...dah dapat surat tawaran bulan lepas ^_^

Siong said...

jabatan @kementerian mana?? saya belum dpt lagi.. hehe dari Kuching, Sarawak..

Cik Zai said...

Kementerian Kesihatan....awak pula? Biasa kita dah tahu awal kementerian/jabatan mana...masa cek keputusan temuduga on9

Siong said...

Saya kkm juga tapi apa apa surat pun Belum Ada lagi.. Xpa mungkin delay laa..

Cik Zai said...

Siong cuba buka link yg sy bg ni...awak boleh jumpa ramai kawan2 yg dapat kkm ...lihat bhagian komen tu taw..

http://www.kerja-kerajaan.com/blog/tips-temuduga/temuduga-pembantu-tadbir-n17/comment-page-25/

Siong said...

ok ok.. saya da lihat juga.. :).. xpa tggu saja..

nina said...

salam, berape lama ek nk tggu srt SPA smpai kat umh kt

Anonymous said...

salam cik zai nk tyn slps kptusan keluar, bla srt SPA dpt ek

Cik Zai said...

Nina 2 minggu selps kptusan kluar ^_^

andak ida said...

Salam cik Zai...Sy nk tanya Cik Zai dh dapat ke surat lapor diri..Sbb sy pn tgh tunggu surat lapor diri dri KKM gak ni...byk kali call HR KKM, tp tak berangkat...

Cik Zai said...

Pagi tadi pihak KKM call Cik Zai lepas dapat email dari Cik Zai. Diorang kata surat lapor diri minggu baru dapat.Diorang hantar dgn poslaju. Awak dah tahu tempat lapor diri tak? 1 oct kita akan lapor diri. Menurut KKM Cik Zai kena lapor diri kat Putrajaya dan penempatan Cik Zai kat Ibu Pejabat KKM di Putrajaya

Anonymous said...

Salam kak, saya nak tanye selepas sahaja mbuat dn mencetak 2salinan surat terima perlantikan,,seterusnya kite kne buat pengesahan setuju terima perlantikan secara online di lmn wbe spa kn ?bagaimana dn dimanakah cara tersebut ?

Cik Zai said...

Wsalam....adik boleh buat pengesahan setuju terima tawaran tu di laman web SPA ...bila buka portal rasmi SPA kat bahagian bawah ada perkataan SETUJU TERIMA TAWARAN ..haaa klik yang tu...

Anonymous said...

saye da klik kat surat setuju terima tawaran, lps tu da msuk,klik terima..pastu cetak 2salinan surat nye ..tu saje eh ?sbb kt surat wane pink yg diposkan kt kite tu tulis pas da cetak, kne buat pengesahan Setuju Terima Pelantikan secara online melalui laman web ..kat mane tu nak buat pgesahan tu ?tu je yg saye tk tau kak ..tlg eh

Cik Zai said...

bila da print out adik tinggal sign jer surat tawaran tu...tu jer maksudnya...simpan surat tawaran tu dan bawa masa lapor diri nanti...hihihih

Alline Amalina said...

Salam Cik Zai,

saya nk tanya, betol ker selepas kita lapor diri di Kementerian/Jabatan, kita bekerja tanpa menerima gaji selama 3 bulan pertama?

Cik Zai said...

Waalaikumsalam, Aline Amalina...tak juga...ikut dari orang yang buat gaji tu..kalau diorang cepat maka cepatlah gaji korang masuk, kalau dia buat lambat maka lambatlah...kitorang hari tu dapat gaji lepas sebulan...direct 2 bulan gaji... ^_^

Alline Amalina said...

Yeke mcm tu? sebab saya pun dapat tawaran jawatan sbagai PTPO N17 di Kementarian Kesihatan Malaysia. Saya dah terima jawatan tu pada 8.12.2012 dan sedang tunggu surat lapor diri dari KKM. Tapi ada rakan2 cakap yang surat tawaran tak sama dengan sudah dapat kerja tu betol ker? Ada ke kemungkinan yang macam tu?

Cik Zai said...

Yup...tawaran tak sama dengan surat penempatan....

Alline Amalina said...

Jadi ada kemungkinan yang kita tak comfirm dapat jawatan tu?

Cik Zai said...

Bila dah dapat offer letter means dah confirmla dapat kerja tu.. surat penempatan biasa diorang akan bagi lambat...seminggu sebelum lapor diri..tunggu jer...

Cik Cempaka said...

Sy minggu lepas dpt surat offer tu..n da pown trima kt lman web SPA...pastu sy xtaw da nk wtpe...nsib bek jumpe blog ni..ad mklumat..hehe..thanks..so..skang sy sdg mnggu surat lapor diri.. :)

Cik Zai said...

Tahniah Cik Cempaka..Apa yang awak lalui sama macam yang saya lalui dulu...^_^

Alline Amalina said...

Salam Cik Zai, thanks bagi info...

Anonymous said...

Saya ade masalah sket..saya dpt offer..saya pn baru tau smlm ptg coz tuan rumah bgtau yg saya dpt surat tawaran dr spa tarikh 23/11/12..dia suruh collect surat tawaran kt pejabat pos puchong..lps dpt info tu saya terus msk web spa n klik setuju terima tawaran tanpa tgk surat tawaran coz pejabat pos dh ttp,nk collect pn x bole..ape status saya agaknye..tkt kalau diorg cancel offer.

Cik Zai said...

Xda masalah pun..bukannya awak tolak tawaran pun ^_^

Anonymous said...

salam kak zai. sy lily. sy bru dpt surat tawaran 31 disember 2012 aritu padahal surat tawaran tu keluar pd 12 disember 2012. saya dah klik setuju dkat laman web spa (surat setuju terima pelantikan)tu, medical checkup & akuan sumpah then taktahu ape next step.. sy tengah keje lagi ni & bos taktahu sy da dpt keje nie. nak resign tp tkut keje nie xcmfirm dpt. yeke nie dah dikira cmfirm? sy call KKm tp ssah btul dorang nak angkat col... tolong bantu sy kak.. nie num telefon sy 0127930674 (Lily) ape2 akak boleh cntact sy ya.. terima kasih banyak kak.,,

Anonymous said...

salam akak. sy lily. sy baru time surat tawaran jawatan PTPO N17 31 disember 2012 aritu tapi surat tawaran keluar pada 12 disember 2012 sudah. saya dapat surat tu lambat. dah dapat saya baca then saya terus msuk laman web spa untuk click SETUJU di surat terima tawaran tu. medical checkup dah buad. akuan sumpah pun dah buad. dah call KKM dye kata surat tawaran akan datang dlm tempoh 1 bulan dari tarikh tawaran. saya skg tengah bkerja.saya tak tahu bila masa yang sesuai untuk saya buat surat resign. akak boleh bantu saya tak? saya buntu sngat nie :'( terima kasih.. nie fb saya akak add ya sebab sy xjumpa link fb akak.. sorry... (lily bey) thank you so much kak zai...

Cik Zai said...

Waalaikumsalam...awak hantar notis sekarang pun takper...sebab mungkin bulan dua atau tiga awak dah lapor diri...nt lambat2 kang lambat pula awak lapor diri...

Anonymous said...

salam cik zai..saya ade soalan.saya dah dapat surat untuk melaporkan diri pada 7hb 1 2013 di pejabat pengarah n. sembilan.ramai orng ckp yang mase lapor diri tu nanti bru diorng akan tetapkan penempatan..tp kt surat lapor diri tu saya baca yang saya ditetapkan di tempat yamg sama saya lapor diri jabatan kesihatan n.sembilan.saya double check kt website kkm untuk penempatan..result pun sama..dia tulis penempatan dengan tempat lapor diri sama.jabatan kesihatan n.sembilan.confius la kak..mane satu lei caye ni...huhu

Cik Zai said...

Kalau dalam surat lapor diri ada mention awak ditempatkan di n9 mmg kat situlah penempatan awak..

Anonymous said...

salam. sy baru je dpt surat tawaran smalam. penempatan n tarikh pn xdpt lg. skarang bkerja n atleast kne bg notis 2 bulan. so skang xtaw nk start hnta notis bile.

Cik Zai said...

Waalaikumsalam...kalau awak kena hantar notis dua bulan sekrg pun awak dah boleh hantar. Sebab tak lama lagi surat lapor diri menyusul. xkan awak nak tunggu dapat surat lapor diri baru nak hantar notis. Surat lapor diri kebiasaannya last minit baru dapat.

Bamm said...

Check your gmail pls :)

Cik Zai said...

Bammm, check already...have u sent message to me? I didn't receive any from you...

Anonymous said...

Hai cik zai,pa kbr...nak tya...smlm sy dpt col dr kem.kesihatan sbh...mula2 dia tya klu sy dah dpt srt twrn bg jwtn ptpo...sy ckp xde...trus dia ckp sy dminta melaporkn diri pd 18/2/13@isnin jm 8 pg dgn bpakaian formal n bw dokumen2 yg bknaan..ok nt sy tgu srt twrn dlu sy ckp..tp bla chek pos xda pn..btlka ni? cam xcaya ja..tp sy dah pn cetak srt setuju trma plntkn 2kpg tk dbw ms lapor diri nt..klu dah dpt srt twrn tu mksdnya dah dpt tu kja ka?blur la..pls help me..cz skg sy nak htr srt notis sbb xlma lg kn..so mgu dpn trus p buat medicl chekup ka@cmna? Pls let me knw urgent..tq..;)

Cik Zai said...

Tak perlu tunggu surat lapor diri. Pergi jer lapor diri. Cik Zai kan selalu kata kalau dah dapat result interview jangan tunggu surat lapor diri baru nak hantar notis berhenti kerja. Surat lapor diri tu tak penting sangat sebab yang tu kementerian atau jabatan yang korang dapat tu pun ada sesalinan yang tu.

yatt rais said...

Cik zai..nk tnye..surat akuan berkanun tue..mmg kite kne isi depan hakim ke..mmg kne g mahkamah laa ye..

Anonymous said...

Assalamualaikum

Sy ima. nak tumpang tnya. Mgkin ade kaitan dgn post cik zai. Sy baru dpt twrn sbg penyelia asrama di KKM tp tarikh lapor diri blm tau. Yg pasti kena Setuju. Terima/Tidak Tawaran dlm pautan SPA dulu.

Berapa lama tempoh yg boleh diambil utk mengesahkan terima/tidak.twaran sbb nak tgu result tmdga lain dulu.

Tq :)

Anonymous said...

assalam Cik Zai,,saya nak tnya,,medical checkup mesti di buat di hospital kerajaan atau boleh di buat di klinik swasta.

Cik Zai said...

Cik Zai buat medical checkup dkat klinik swasta jer ^_^... boleh...

Muhamad Nur said...

Aslmkm...kak zai"sye ada dapt srat twrn spa bulan ogas ari tu 13.8.2013...trikh dalam surat tu 24.7.2013...sye trus buat setuju trima plntikan pada 14.8.2013...so skrng sye x dpt2 lagi surat lapor diri...

Cik Zai said...

Waalaikumsalam Muhamad Nur...Surat lapor diri ambil masa..sabar erk..kena tunggu...akan menyusul kemudian...kalau rajin col jabatan yang keluarkan surat lapor diri n tanya surat lapor diri dah sent ke berlum...atau minta drg emelkan surat lapor diri...

Anonymous said...

cik zai..keje kat KKM tu keje cm mana ek... orh kata keje kt kkm mcm x srnk

Cik Zai said...

seronok tak seronok tu dari kita..kalau pilih nak jadi seronok maka akan seronok kalau pilih tak seronok jadilah sebaliknya....tehee

shella mella said...

Bila dah click setuju terima tawaran tu..memang comfirm dpt ke...dlm surat sertakan med checkup n akdsumpah

-ieylla

shella mella said...

Kalau dah click setuju tu..nknanya comfirm dpt ke.. ???
-Ieylla

Mohd Hisham said...

Salam cik zai..cik zai keja kat putrajaya kan..so sya nk tanya la bila agaknya tarikh lapor diri ambilan 2014?surat tawaran dr spa saya dh dpt bulan ogos 2014..skrg tgh tunggu surat dr kkm..