SURAT LAPOR DIRI???


Assalamualaikum..



Hari ni Cik Zai demam, batuk dan selesema. So, Cik Zai ambil cuti. Itu bermakna Cik Zai ada masa tidur petang. Bila dah tidur petang Cik Zai tak dapat nak tidur awal dimalam hari. So, Cik Zai updatelah blog yang lama tak update ni.

Kebelakangan ini, ramai sangat yang tanya “Cik Zai, Cik Zai dah dapat surat lapor diri belum? Cik Zai dah tahu penempatan belum?, Cik Zai bolehker lapor diri kalau tak terima surat lapor diri?

Oraitttt….oraitttt….

Cik Zai akan jawab semua pertanyaan korang kat sini. Bagi jawatan PTPO N17 Cik Zai belum dapat surat lapor diri lagi. Kita akan dapat surat lapor diri minggu depan. Surat tu akan dihantar menggunakan poslaju. Untuk jawatan PT Kewangan W17 pula Cik Zai belum dapat surat tawaran dan surat lapor diri. Tapi Cik Zai ada terima e-mel surat tawaran untuk kedua-dua jawatan.

Disebabkan surat lapor diri belum sampai so Cik Zai ambil inisiatif call KKM tanya penempatan dan lapor diri kat mana. Diorang bagi feedback yang baik dengan menjawab segala pertanyaan Cik Zai. Korang nak tahu Cik Zai posting kat mana? Kat Putrajaya…jauhkan… KKM kata surat lapor diri akan sampai minggu depan, kita tunggu jer k.

Selain itu, Cik Zai ada tanya juga misalkata kita tak dapat surat tu minggu depan amacam? Kena pergi lapor diri juga ker? Diorang kata takder masalah sebab surat akan dihantar kepada kita dan satu salinan lagi ke tempat kita lapor diri nanti. Kalau korang was-was tunggu jer surat lapor diri tu sebab kita akan diberi tempoh 30 hari dari tarikh mula lapor diri. Urusan tangguh-tangguh ni korang kena tanya KKM sebab Cik Zai tak tahu caranya.

So, kepada yang ada persoalan boleh tinggalkan komen kat bawah dan akhir kata hopefully we all success in our career…Peace…

MY LITTLE BROTHER AHMAD SYAFIQ


Assalamualaikum...


Selamat bercuti, selamat beristirehat, selamat beriadah korang semua. Bestnya hari sabtu…

Ahmad Syafiq 

Ini adik aku yang paling bongsu. Namanya Ahmad Syafiq. Kalau korang nak tahu adik aku suka sangat dengan namanya. Huh jarang ada kanak-kanak mengaku dia sangat-sangat suka dengan namanya. 

He always said 'kak smartkan namaku' ^_^....ehehehe 'biasa jer'..

Alhamdulillah la dik. Nasib baik kitorang pandai pilihkan nama tu tuk hang. Klu ikutkan kitorang nak bagi hang nama %&*#*@ ....Nasib nasib...heheh

TIPS BERJAYA INTERVIEW


Assalamualaikum….



Korang tahu tak, kejayaan takkan datang tanpa usaha tetapi kejayaan akan menyusul bila kita dah berusaha. Hari ni nak kongsi tips berjaya interview khas buat korang kat luar sana yang akan dan yang bakal menghadapi interview.

Berikut beberapa tips Cik Zai bila nak interview…..

Bila dah dapat panggilan interview korang kena;

Prepare resume. Pastikan ianya lengkap berserta dengan gambar berukuran passport. Gambar korang mesti skema dengan memakai pakaian formal. Gambar peace segala tu korang simpan kat facebook jer. Tak mainlah gambar gaya peace nak apply job.

Prepare segala Certificate. Pastikan IC, surat lahir, sijil-sijil sekolah, sijil-sijil berkaitan korang susun dalam fail clear holder mengikut susunan dan kedudukan yang betul. Fail-fail lain kita tak main errr…

Prepare maklumat. Cik Zai maksudkan kat sini contoh macam Cik Zai dapat panggilan temuduga Lembaga Getah Malaysia so Cik Zai akan cari maklumat mengenai latar belakang, visi, misi, nama menteri, nama pengarah, obejektif organisasi dan sebagainya. Setidak-tidaknya korang ada sedikit pengetahuan tentang organisasi tersebut dah taklah tergagap-gagap bila ditanya penemuduga kelak. Bila korang dapat jawab penemuduga pun akan rasa korang ni memang awesome sebab banyak pengetahuan. Cewahhh ! Lagi satu korang jangan lupa baca tentang isu semasa sebab penemuduga nak tahu pengetahuan korang ni update ker tak update. 

Kena tahu tugas-tugas jawatan yang korang apply. Masa korang interview nanti korang CONFIRM akan ditanya apa tugas-tugas jawatan yang korang pohon. So, korang fikirkanlah apa bidang tugas jawatan tersebut, kalau nak senang carilah maklumat kat internet ataupun cari dalam buku ker. Mana-mana koranglah nak cari yang penting dapat dan korang tahu sebab aku dah bold kan perkataan confirm maksudnya soalan wajiblah tu. Jangan lupa prepare soalan-soalan interview. Contoh soalan masa interview korang boleh lihat yang ni , yang ni dan yang ni.. 

Berlatih. Berlatih apa? Berlatih berkomunikasi. Korang buat-buatlah ala-ala korang tengah bercakap di hadapan penemuduga. Nak senang, korang boleh bercakap di hadapan cermin mengenai latar belakang anda ker, mengenai tugas-tugas jawatan yang korang pohon tu ker dan sebagainya. Tips yang ni sangat berkesan tau, baik korang cuba sebab Cik Zai dah buat dan hasilnya terbukti . Korang tak percaya cuba lihat yang ini dan yang ini.

Pakaian. Kebiasaannya kalau korang interview SPA korang kena berbaju formal. Kena skema taw yang perempuan tak boleh berjeans dan berseluar slack. Korang mesti pakai SKIRT. Ramai tanya mesti pakai skirt ker? Kalau baju kurung boleh tak?Alahai kakak-kakak dan adik-adik baju kurung tu memang la berskirt. Takkan korang pakai baju kurung dengan seluar slack kot. Adehhh pening kepala den baca soalan korang ni hahaha. Kalau korang tak nak pakai skirt boleh tapi bersiap sedialah dengan segala kemungkinan seperti dihalau dari bilik interview ataupun korang akan kena reject awal-awal lagi sebelum sempat diinterview. Bagi yang lelaki berkemeja k.

Tarikh, lokasi dan masa. Masa nak interview tu korang jangan tak tahu pula tempat korang nak interview tu. Pastikan tarikh yang tepat serta pukul berapa korang kena interview. Paling bagus korang datang sejam lebih awal masa interview tu. Kalau Cik Zai mesti jadi orang pertama sampai ke pusat interview. Ada staff kat pusat interview pernah kata dengan Cik Zai ‘Ni jadi calon paling awal insyaallah ada harapan dapat jawatan ni’…masin mulut pakcik tu see Cik Zai betul-betul berjaya.

Tawakal. Bila dah selesai interview kita tak boleh nak buat apa dah. Keputusan ditangan penemuduga dan kita kena tawakal dengan keputusan interview nanti. So, korang kena rajin-rajin berdoa tau dah kalau boleh lakukan solat hajat. Insyaallah berjaya.

Lastly, thanks for reading and good luck guys ^_^….

SURAT LAPOR DIRI


Assalamualaikum…



Perasaan bercampur baur…..
Risau pun ada….
Semangat pun ada…
Gugup pun ada…
Letih pun ada…
Suka pun ada….

Huh segala macam perasaan timbul. Kenapa yer? Nak tunggu surat lapor diri sebenarnya. Semoga segala urusan dipermudahkan. Ni kena baca doa dipermudahkansegala urusan ni.

Kawan-kawan yang senasib denganku kita kena banyak-banyakkan bersabar k. Insyaallah segalanya dipermudahkan.


 Peace....

CONTOH RESUME


Assalamuaalaikum...



Entry kali ni Cik Zai direct to the point k. Ramai kat sini yang dapat panggilan interview SPA kan? Interview Swasta pun tidak kurang hebatnya. So, dikesempatan ini sementara korang masih tercari-cari idea bagaimana nak buat resume yang best, yang perfect, yang not badlah katakan haaa baik korang baca entry ni hingga habis sebab di akhir entry ni Cik Zai akan kongsikan contoh resume yang korang boleh jadikan contoh atau jadikan sebagai sumber rujukan korang.

Korang jangan main-main tau dan jangan kata ‘ala resume buat cincai jer sebab penemuduga just baca sekali imbas jer resume tu, sekarang ni penemuduga pandang kelulusan, siapa kelulusan tinggi tulah yang dapat’..ohohoho you are wrong exactly my dear..  Kita bukan macam zaman-zaman jepun dulu, masatu tak ramai yang berkelulusan tinggi, sekarang ni boleh dikatakan sesiapa pun ada kelulusan STPM, Diploma, Ijazah dan sebagainya. Sekarang ni persaingan untuk mendapatkan pekerjaan sangat hebat.

 FYI!!!!!!  Kini orang yang berkelulusan ijazah, diploma pun boleh memohon SPA untuk jawatan taraf SPM. Cuba bayangkan betapa sengitnya persaingan yang berlaku…

So, apa pentingnya resume? Resume mengandungi maklumat peribadi, kelayakan akademik, kebolehan dan pengalaman bekerja anda secara terperinci. Majikan@penemuduga selalunya membaca resume untuk menentukan sama ada anda akan dipanggil untuk temu duga ataupun tidak (shortlisted). Oleh itu, resume yang menarik dan padat dengan informasi berkenaan diri anda adalah amat penting untuk membolehkan anda dikenal pasti oleh majikan.

Untuk contoh resume korang boleh download di bawah. Cik Zai harap korang semua dapat pekerjaan yang korang inginkan dan semoga pekerjaan yang kita lakukan mendapat keberkatan. Aminnn…





Keputusan Interview SPA Cik Zai bagi jawatan Pembantu Tadbir Kewangan W17


Assalamualaikum…



Korang ingat tak Cik Zai pernah pergi interview SPA untuk jawatan Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17 lalu? Cik Zai tahu korang mesti tak tahu. Korang boleh klik sini untuk tahu kisah interview tu.

Alhamdulillah, Cik Zai berjaya interview tersebut. Cik Zai selamba jerkan bila berjaya interview tu. Memanglah sebab kedua-dua interview yang Cik Zai pergi pada bulan 7 hari tu kedua-duanya berjaya. Korang tahu apa maknanya tu? Maknanya Cik Zai kena buat pilihan nak jadi Pembantu Tadbir Perkeranian/Operasi Gred N17 di Kementerian Kesihatan  Malaysia ataupun nak jadi Pembantu Tadbir Kewangan Gred W17 di Jabatan Perkhidmatan Awam.


First time Cik Zai rasa pelik, apasallah kedua-dua interview Cik Zai berjaya. Patut satu lulus dan satu lagi tak lulus. Bila dah kedua-duanya berjaya haa memang Cik Zai peninglah macam ni. Tak tahu mana nak pilih. Hebat tak Cik Zai? Sekali dua jawatan Cik Zai telah berjaya interview. Haa, korang kalau nak minta tips berjaya interview SPA dengan Cik Zai boleh-boleh, tinggalkan jer komen kat bawah k.

Apa-apa pun Alhamdulillah Ya Allah, di bulan Ramadhan hingga ke Syawal rezeki Cik Zai sangat-sangat murah. Terima kasih yang Allah.