SURAT LAPOR DIRI???


Assalamualaikum..



Hari ni Cik Zai demam, batuk dan selesema. So, Cik Zai ambil cuti. Itu bermakna Cik Zai ada masa tidur petang. Bila dah tidur petang Cik Zai tak dapat nak tidur awal dimalam hari. So, Cik Zai updatelah blog yang lama tak update ni.

Kebelakangan ini, ramai sangat yang tanya “Cik Zai, Cik Zai dah dapat surat lapor diri belum? Cik Zai dah tahu penempatan belum?, Cik Zai bolehker lapor diri kalau tak terima surat lapor diri?

Oraitttt….oraitttt….

Cik Zai akan jawab semua pertanyaan korang kat sini. Bagi jawatan PTPO N17 Cik Zai belum dapat surat lapor diri lagi. Kita akan dapat surat lapor diri minggu depan. Surat tu akan dihantar menggunakan poslaju. Untuk jawatan PT Kewangan W17 pula Cik Zai belum dapat surat tawaran dan surat lapor diri. Tapi Cik Zai ada terima e-mel surat tawaran untuk kedua-dua jawatan.

Disebabkan surat lapor diri belum sampai so Cik Zai ambil inisiatif call KKM tanya penempatan dan lapor diri kat mana. Diorang bagi feedback yang baik dengan menjawab segala pertanyaan Cik Zai. Korang nak tahu Cik Zai posting kat mana? Kat Putrajaya…jauhkan… KKM kata surat lapor diri akan sampai minggu depan, kita tunggu jer k.

Selain itu, Cik Zai ada tanya juga misalkata kita tak dapat surat tu minggu depan amacam? Kena pergi lapor diri juga ker? Diorang kata takder masalah sebab surat akan dihantar kepada kita dan satu salinan lagi ke tempat kita lapor diri nanti. Kalau korang was-was tunggu jer surat lapor diri tu sebab kita akan diberi tempoh 30 hari dari tarikh mula lapor diri. Urusan tangguh-tangguh ni korang kena tanya KKM sebab Cik Zai tak tahu caranya.

So, kepada yang ada persoalan boleh tinggalkan komen kat bawah dan akhir kata hopefully we all success in our career…Peace…

66 comments:

Anonymous said...

wow.. mau dekat sebulan dr surat spa baru dapat surat lapor diri..huh.. alamatnya mcm kami ni bulan depan la baru dapat..sbb baru terima surat spa awal bulan ni..huhu.. tp jawatan lain.. x sama..hehehe

By: Sam,KK sabah

Anonymous said...

salam...cik zai ..kalau kita ada degree tp dpt jwatam pembantu apa2 yg gred w17. gaji kita tetap taraf w17 ? ..lebih kurang rm 900 ++


tq

Cik Zai said...

korang kena sabar k...kalau rezeki takkan kemana....

Cik Zai said...

Lagi satu, gaji kita bergantung kepada gred jawatan kita...kalau ada ijazah tapi gred n17 gaji ttp gred n17 juga...

Zack Kool said...

saya dah tahu dah bahawa cik zai akan posting tempat jauh,cik zai nak gi ke tak ni hehhehe

Cik Zai said...

Zack Kool Insyaallah jadi sebab Cik Zai dah beli tiket dah ^_^

Anonymous said...

dah bel tiket wlaupun blum dapat surat? ermm time call tu kena bgtau ke tarikh lapor diri tu?

:Sam,KK sabah

Cik Zai said...

Yer..pihak KKM ada bagi tahu tarikh lapor diri..Cik Zai pun ada tanya diorang kalau tak dapat surat boleh lapor diri ker? Diorang kata takder masalah...surat akan dihantar kepada kita dan satu salinan lagi ke tmpat lapor diri kita nanti....kalau awak was2 tunggu jer surat tu dulu...

Anonymous said...

owh.. mknanya kalau x terima surat smpai masa lapor diri tu. blh p lapor diri jg la? hehehe.. tkut termiss pla..

By:Sam,kk Sabah.

Cik Zai said...

Sam, awak jgn risaulah...takkan t'miss sbb diberi masa 30 hari dari tarikh lapor diri ^_^

Anonymous said...

owh.. di beri masa 30hari lapor diri dari start tarikh permulaan lapor diri tu la..owh kalau mcm tu ok la.. kalau surat lambat pun still x akan miss lapor diri..

Sam,KK Sabah :)

Cik Zai said...

Sam...yer tapi kalau nak tangguh tarikh lapor diri kena maklumkan dengan KKM dan berikan sebab yang munasabah...

Anonymous said...

tunggu surat pun x sabar.. ni kn pla nk tangguh lg...hehehe.. kalau bleh besok pun mau p lapor diri sdh..hehehe

Sam,KK,Sabah

Cik Zai said...

Sam awak lapor diri kat mana?

Anonymous said...

x tau.. blum call lg.. just tunggu surat..hehehe..tp rasanya firasat mcm kena d seberang laut china selatan jg..huhu

Sam,KK,Sabah..

Cik Zai said...

Hahhaha....takperlah...kalau dapat diseberang sana satu kejalah kita nampaknya...

shieypinkygorgeous said...

cik zai .. sy salu follow cik zai . sbb cik zai bgus dlm mnjawab soklan . hehe . nie sy slh sorang y dpt jwatan pt kwangan .. dah dpt surat spa .. just tggu surat lapor diri je .. mase cik zai kol kkm tu , dye ad bgtawu x cik zai yang pt kwangan bile kena lpor diri ?

shieypinkygorgeous said...

cik zai .. sy salu follow cik zai . sbb cik zai bgus dlm mnjawab soklan . hehe . nie sy slh sorang y dpt jwatan pt kwangan .. dah dpt surat spa .. just tggu surat lapor diri je .. mase cik zai kol kkm tu , dye ad bgtawu x cik zai yang pt kwangan bile kena lpor diri ?

Cik Zai said...

Shieypinkygorgeous pt kewangan mungkin awal bulan 11 baru lapor diri...awak sabar erk..awak bt jer persediaan dulu...ada banyak masa lagi..^_^

Anonymous said...

dah dapat surat lapor diri?

shieypinkygorgeous said...

cik zai .. nanti jangan lupa tau .. kalau dah dapat tau tarikh lapor diri untuk pt kewangan n posting kt mane... inform kt belog cik zai ea ... or watever bkaitan ngan pt kewangan ... cik zai accept ptpo kan ? confirm ?

Anonymous said...

salam cik zai, saya salu follow blog cik zai.. sy slh sorang dr calon yang dpt offer utk po kewangan.. semalam sy call kkm utk tye ttg surat lapor diri, tp diorang kate blum proses ape2 lg.. kak zai call no yg mne ye? blh share x? bkn ape, xseronok hidup dlm tanda tanya ni.. hope kak zai blh bantu.. tq kak zai.. :)

shieypinkygorgeous said...

anonymous , shiey pun dapat jwtn ptkewangan .. surat lapor diri xsmpai2 ag . lewat ckit kot . nanti kalao dpt info pape , share ea . nk tau jugk mane tau kite dpt posting tmpat same .... :)

shieypinkygorgeous said...

anonymous , shiey pun dapat jwtn ptkewangan .. surat lapor diri xsmpai2 ag . lewat ckit kot . nanti kalao dpt info pape , share ea . nk tau jugk mane tau kite dpt posting tmpat same .... :)

Cik Zai said...

Cik Zai belum dapat surat tawaran pt kewangan lagi...korang jangan risaula...tak lama lagi dapatla surat tu...k..^_^

Anonymous said...

oh so mmg blm dpt lg la ye..alright, thank you anyway.. :)

Anonymous said...

Kalo org Sabah/Sarawak lapor diri kat putrajaya?adakah tempat peginapan di sediakan sekiranya penempatan tidak diketahui pada hari tarikh lapor diri tersebut?Ini tentang lapor diri dapat keja baru..;-)

Cik Zai said...

Tempat penginapan tak diberikan. Kena cari sendiri. Tapi untuk kes melapor diri kali pertama anda bolehla stay kat hotel ker...nt boleh buat claim termasuk tambang teksi, tiket kapal terbang dan sebagainya.

Rniez Yaya said...

Sy pn baru dpt surat dr SPA utk jwtn pt kew... Skrg tgu surat lapor diri je.. Cik zai ley x gtau jangka masa tunggu surat lapor diri 2? Ada potensi x kna tgu 1 o 2 bln lg?

Rniez Yaya said...

Sy pn baru dpt surat dr SPA utk jwtn pt kew... Skrg tgu surat lapor diri je.. Cik zai ley x gtau jangka masa tunggu surat lapor diri 2? Ada potensi x kna tgu 1 o 2 bln lg?

Cik Zai said...

Rniez Yaya...saya rasa baik awak col JPA untuk kepastian..^_^...

Rniez Yaya said...

Tq cik zai... :-)

Cik Zai said...

sama2 Rniez Yaya....hihihi

rniez yaya said...

salam cik zai.. sy da kol kkm... dia kta surat dlm proses.. ntahla bila dpt surat lapor diri 2... bkn apa.. sy ni ada anak yg bsekolah.. klu la tau tmpt posting 2.. senang nk urus sekolah anak... sbb 2 sy tya cik zai lm x nk tgu surat lapor diri after trima surat dr spa...

Cik Zai said...

rniez yaya....surat lapor diri selalunya last minit...macam Cik Zai dulu 3 hari sebelum mula lapor diri baru dapat surat lapor diri. Dapat surat lapor diri bukan bermaksud tmpat posting anda...bila dah lapor diri baru diorang akan bagi tahu tmpat posting...macam kitorang dulu bila lapor diri kat ptrajaya kitorang dipecah-pecahkan lagi...ada yang dapat di KL, Bangsar, Putrajaya, dan petaling jaya...

rniez yaya said...

yeke.. alamak... msti kelam kabut ni... tq cik zai.. apapn mmg kna sedia kan... ms cik zai dpt surat tawaran 2.. brapa lama lak tgu surat lapor diri?

rniez yaya said...

wahhh... kelam kabut gk 2 klu 3 ari b4 lapor diri baru dpt surat... da la anak nk masuk sk awal thun.. klu dia kata kna lapor diri 2hb jan... urmmm... mmg naya le... anyway.. tq cik zai.

Cik Zai said...

rniez yaya....mula2 jer kelam kabut...bila dah lama2 oklah tu..semua pkerja baru akan mengalami masalah yg sama..mana nak fikir tmpat tinggal, anak2 bagi yang da berkahwin dan sebagainya...tu jugalah yang Cik Zai rasa masa mula2 datang merantau dkt sini sbb dapat keja baru...lepas dapat surat tawaran lama juga CZ tunggu...dalam masa sebulan kot surat lapor diri diri tu...

☆☆e_kiN♥ said...

cik zai dpt putrajaya ke ok la tu, fza ni jd kes cm cik zai gk la dok tggu surat posting dr abg posmen nih, xgk smpai2 nye.. bln10 dh klua result tp ble nk lapor diri xtaw nih.huhu..
fza pn dpt KKM gk utk jwtn Penolong Jurutera, tmpt je xtaw tang mne.. msk 17hbDec ni bjanggut kucing dh, hehe

rniez yaya said...

salam cik zai... sy da dpt surat lapor diri.. 17hb ni da kna lapor.. tp yg sedeynya.. sy kena lapor kt jbtn kshtn selangor.... huwaaaaaaaa... jauhnya.. rs mcm nk merayu je minta kt kl...

Cik Zai said...

Wslm rniez yaya....Alhamdulillah tahniah...kl dgn selangor kan tak jauh...Cik Zai lagi jauh dari sabah kena campak kat putrajaya...haa kita kena bersyukur dengan rezeki Allah..kalau nak merayu masa mula2 ni susah..sbb procedure ambil masa lama ..mahu tak mahu kena lapor diri kat sana juga...^_^

rniez yaya said...

alhamdullillah... syukur sgt... actually.. sy dr sabah.. cm sa menetap kt kl da lm.. sy ni sbnrnya calon kpsl... dulu keja spital gk... cm bila kna kt sgor.. agak risau klu dtmptkan tmpt yg jauh.. ssh utk urus anak2... tp mcm slogan gov kan... "saya yg menurut perintah"... so knala berserah...

Pamela said...

Hai Cik Zai, saya pun pergi temuduga PTPO bulan julai di KK. keputusan dapat calon simpanan. baru2 dapat surat tawaran lantikan, sudah terima, agak2 berapa lama lagi mahu tunggu surat lapor diri & posting sampai tu ah? saya bimbang kalau kena posting jauh sangat,sebab ada anak2. kalau mahu call KKM, dengan siapa mau tanya pasal posting? TQ!

Cik Zai said...

rniez yaya....kalau dapat jauh terpaksala awak merantau macam Cik Zai. Kan masa temuduga penemuduga ada tanya 'sanggup tak ditempatkan ditempat yang jauh' ...haaa tentu awak pun kata yer kan... ^_^

Cik Zai said...

Pamela...mengenai posting kena call kkm..call jer n kata nak tanya mengenai posting jawatan yang awak dapat tu..nt diorang akan pass ke unit yang berkenaan...

Pamela said...

Sudah call tadi, masih dalam proses, surat posting mungkin hujung bulan disember ni baru distribute. Thanks again Cik Zai!

Cik Zai said...

Welcome Pamela ^_^...tahniah dan welcome to KKM...

Pamela said...

Thanks Cik Zai! tadi dapat email dari KKM, tarikh lapor diri 7hb Jan 2013, tempat tidak pula dibagi tahu. NI ada mau tanya Cik Zai lagi ni, kalau lambat sikit lapor diri tidak apa kan?yang penting jangan lebih 30 hari. sebab sya belum habis notis lagi ni di company saya kerja sekarang. siapa perlu saya hubungi nanti kalau melapor diri lambat?

Cik Zai said...

Tahniah Pamela...lambat lapor diri takper tapi kena maklumkan kkm...cuba kol mana2 no. kkm lepas tu minta sambungkan kepada staf yang handle jawatan yang Pamela dapat tu...

Anonymous said...

Assalamualaikum cik zai..wahh...ramainya dapat PT kewangan/ PTPO kan..
sy pon dpt PTKewangan..
tapi belum dapat surat lapor diri lagi.
kalau time lapor diri tu terus kursus lagi ka?
wah nervousnya!!!! huhu

Yani, LD, Sabah.

Cik Zai said...

Waalaikumsalam Yani... Tahniah dapat kerja. Erm kursus tu ikut kementerian/jabatan tempat lapor diri nanti. Biasa diorang akan bagi kursus pengenalan dulu. Ada juga yang akan terus kursus induksi. Macam Cik Zai tak kursus induksi lagi ^_^

mydin said...

Salam saya nk tnya 1soalan,saya ada trma surt tawrn dr kkm..suh lapor diri 20.05 di jkn njohr.. Misal kata saya lapor diri pda date trsbt n minta temph dlm 2week utk dtg smla bleh ke? Atas alasn notice 1bln resign

Cik Zai said...

Mydin...Waalaikumsalam..Boleh...tapi kena maklumkan diorang secara bertulis n col diorang...

fyda udin said...

cik zai nak tnye,brpe lame tempoh utk cik zai dapat surat lapor diri ye?

mizyaya said...

assalammualaikum cik zai ape nama fb awk yer..or email...senang saya trus ym jer...ada persoalan sket ni...
sbb mula2 dpt email calon simpanan... dalam 2 minggu lps dpt surat spa...tp surat lapor diri tue mmg lama ker yer...bile call kkm dia ckp dlm proses penempatan.sbb sy nk hantar surat resign pun takut sbb x tau ble lapor diri..

Cik Zai said...

3 bulan dari tarikh berjaya interview..once korang dah berjaya interview tak yah lah hantar notice tempat keja lama korang lambat2...dah berjaya maksudnya dah confirm dapatla...

Junaidi Fdam said...

Cik zai , saya cek Laman Web SPA saya , dia cakap dah berjaya temuduga tggal tunggu tarikh dan tempat lapor diri dari JPA . Berapa lama surat tu nak sampai ek ? btw, saya dapat jawatan Juruteknik Komputer. :)

Cik Zai said...

Dalam masa 2 minggu...tapi jangan aspek 2 minggu tu dah sampai rumah...2 minggu tu paling cepat... ^_^,,,tu baru surat pelantikan..surat lapor diri ambil masa 2 bulan tak silap

Anonymous said...

sy nk tnya... sy temduga dgn KKM dan sbg calon simpann tp selps itu sy dpt tawaran pelntikan dari KDN.. adkh jbtn blh ditukar mgikut jwtn yg kita pohon.

Cik Zai said...

Hmmmm...temuduga dgn KKM? Bukan dengan SPA ker? X pasti pula klu macam tu...

yusof sanadi said...

Boleh bg x nombor talipon kkm

yusof sanadi said...

Boleh bg x nombor talipon kkm

Cik Zai said...

Yusof Sanadi...kat portal KKM kan ada no telefon...

Isfa Esham said...

Jm ke

Anonymous said...

Saya dh berjaya temuduga sbgai pembantu penguasa kastam gred w17. Check online jer tu, dia kata tunggu surat. Ni dah dekat sebulan tunggu surat tak sampai². So apa langkah patut saya ambik

Cik Zai said...

Tunggu jer sampai surat tu sampai. Insyaallah sampai juga.