KERJA? KITA YANG TENTUKAN NAK JADI APA...


Assalamualaikum…

Gambar tak ada kaitan tapi Cik Zai saja selitkan kot kot korang ada ada anak  nakal sikit kan..doa ni berguna..

Ada orang kata “aku serabut, kerja aku banyak sangat, lainlah macam kau keja kat Unit bla bla goyang kaki jer”..

Ada orang kata “aku lagilah banyak kerja dari hang, masa nak layan fb pun tak ada , hang ok sibuk-sibuk pun boleh layan fb”…

Kadang-kadang orang suka nak bandingkan kelebihan dan kekurangan sesuatu perkara. Paling common sekali kerja swasta dan kerajaan. Macam biasa setiap sesuatu tu ada pro & contra. Sebenarnya tak ada ketetapan pun samada tempat kita bekerja tu bagus atau tak bagus. Semuanya datang dari diri kita sendiri. Kita yang nak benda tu terjadi. Sekiranya kita nak yang positif berlaku maka positiflah kita maka sekiranya kita nak jadikan sesuatu yang negatif maka negetif la ia.

Sebagai contoh, kerja anda sangat banyak, anda tidak mahu hidup dalam kelompok kesibukan dalam tempoh berpanjangan dan tiada pengakhiran, maka anda pun planlah cara nak mengurangkan kesibukan kerja anda. Anda fikir dan fikir akhirnya anda dapat idea sebagai contoh nak buat senarai tugas atau buat jadual pagi ni aku nak selesaikan kerja ni. Petang aku nak selesaikan ni juga.  

Bila dah plan haa kerja pun makin teratur, sakit kepala kurang, masa pun dapat digunakan sebaiknya. Itu bermaksud plan anda berkesan.

Sebaliknya, bila anda fikir kerja anda banyak lepastu anda tidak mengambil sebarang tindakan dan anda kekal dalam situasi yang sama setiap hari di mana semakin hari semakin banyak kerja semakin hari semakin fade up dan semakin hari perasaan nak letak jawatan membuak-buak ...habislah...lastly kita gagal...

Itu saya kata hidup kita yang pilih nak jadi macam tu. Apa yang kita fikirkan itulah yang akan terjadi...BEWARE!!! Kita tak boleh salahkan orang lain, kita tak boleh salahkan mak bapa kita, kita tak boleh salahkan benda lain atas sesuatu yang berlaku kepada diri kita, kita tak boleh tak boleh dan tak boleh meletakkan sesuatu kesalahan di atas bahu orang lain.

Sekian...

PUTRAJAYA AKU DATANG


Assalamualaikum....



Aku rasa inilah masanya aku perlu berkongsi dengan korang semua pengalaman yang sentiasa manis takada pahit bila hidup merantau. Ok, keep quiet and continue reading.

PERASAAN
Masa mula-mula aku datang kat sini aku rasa ‘huwaaaaa….nak balikkkkkkkk!!!’ tapi bila dah lama-lama tu sedikit demi sedikit aku dah rasa tak naklah balik Tawau. Aku nak jadi independent.

KAWAN-KAWAN
Doa aku dimakbulkan. Aku dapat ramai kawan dekat sini.Ada kawan yang sama-sama study dulu masa kat politeknik, kawan baru, kawan lama, kawan-kawan..ok stop…

KERJA
Orang selalu kata kerja gov senang jer duduk goyang kaki. Huh, statement tu memang tak boleh pakai. Cik Zai dah pena kerja swasta. Bila Cik Zai bandingkan kedua-duanya  sama jer. But seriously, keja aku sekarang lagi banyak banding aku keja swasta dulu hinggakan masa cuti pun aku kena datang keja dengan rela hati disaat orang lain tengah spent time with family.

BAHASA
Korang pun tahu bahasa orang Sabah berbeza dengan orang semenanjung tapi itu bukan bererti  CZ tak boleh menyesuaikan diri. Yeah, kalau dengan orang Sabah Cik Zai cakap bahasa Sabahlah, kalau orang Sarawak CZ tryla cakap bahasa Sarawak, kalau orang semenanjung CZ cakap bahasa orang sini, dan kalau doktor call Cik Zai akan speaking londonlah sebab diorang mana tahu cakap Melayu huwahahaha…

MAKANAN
Satu Cik Zai perasan, makanan sini pedaslah. Nasi Lemak!! Perhhh bukan main, rasa macam 30 biji cili padi diorang letak. Selain tu, banyak lagi makanan yang CZ tak pernah makan kat Sabah ada kat sini contohnya Nasi Kerabu, Sup Celup, Nasi Kukus, Laksam, Durian Cream dan banyak lagilah. Semua makanan tu Cik Zai suka sebab CZ kan suka makan. Nyum Nyum...

MASA
Bila bercakap mengenai masa, dekat Tawau masa cepat sejam berbanding kat Putrajaya ni. Aku masih lagi menggunakan masa dekat Tawau, Bangun pukul 5.15am, pergi kerja pukul 6.30..see orang masih tidur aku dah pergi kerja.

KESIMPULANNYA
Lastly, Cik Zai nak pesan kepada korang yang bakal merantau sebab dapat kerja baru, mula-mula memang kita akan rasa 'alaa macam manala nak hidup jauh dari family, alaa aku tak biasalah tinggal jauh dari mak, alah amacamlah nasib aku di negeri orang'. Itu semua perasaan biasa yang kita akan alami. Bila korang dah tinggal lama sedikit di tempat baru, korang akan mula dapat menyesuaikan diri. Macam Cik Zai jugalah, masa mula-mula datang sini asyik nak minta transfer jer, tapi bila dah lama-lama kat sini yeayyy rasa selesa sangat-sangat, dah la tempat paling cantik kat Malaysia. Haaa, tak sia-sia kena campak jauh-jauh. I love Putrajaya..

Sekian… 


Pergi Interview kena Makeup ker?


Assalamualaikum....



Ini persoalan yang timbul dalam kepala Cik Zai bila dapat panggilan interview. Biasa kalau tengok orang nak pergi interview dalam TV tu wow dari hujung rambut sampai hujung kaki sangat perfect! But the end of it orang tu tak dapat pun. Kuwang kwang kwang…..

Kalau ikut pengalaman Cik Zai (this is true story bukan main2 taw)..Cik Zai pergi interview tak make up pun. Cik Zai pergi interview takder pakai eye shadow, blusher, segala warna warni tu… at the end Cik Zai berjaya. See.. make up bukan penentu samaada kita berjaya atau pun tidak. Apa yang penting keyakinan, persediaan, usaha dan doa. Cik Zai 2 kali pergi interview untuk jawatan SPA tahun ni dan kedua-duanya berjaya see itulah buktinya.

So, bagi korang yang masih pening-pening samada nak makeup ker tidak nak makeup ker tidak…korang takyah pikirlah benda-benda tu semua. Cukuplah korang berpakaian kemas dan tak selekeh dah ok.

Sekian…