PENEMPATAN @ POSTING


Assalamualaikum



Ada someone datang ke ofis. Dia tanya berkenaan penempatan. So, cek punya cek dia dapat kat Sabah. Terus muka dia berubah. Hahahahah…alaa kesian dia kena posting jauh. Cik Zai bukan nak gelak tapi Cik Zai hairan apa yang ramai sangat orang takut kena penempatan jauh-jauh ni.

Lagi-lagi kalau kena kat Sabah dan Sarawak mesti ramai yang naik risau. Kalau Cik Zai dapat jauh-jauh rasa syok sebab boleh merantau. Sabah dan Sarawakkan still dalam Malaysia lagi. So, korang jangan risau sangatlah korang bukannya dihantar ke luar negara.

Cik Zai faham... mungkin korang tak biasa tinggal jauh daripada keluarga tapi mungkin ni masanya korang kena berdikari. At least korang pergi lapor diri kat sana dulu dan kalau rasa tak boleh baru korang minta tukar. Kalau ada rezeki dapatlah korang bertukar tempat yang korang nak.  Sebab nak buat pertukaran ni ambil masa. Selalunya kena bawa masuk meeting dan kena ada persetujuan dari pihak atasan. Kita tak bolehlah hari ni buat permohonan rayuan dan hari ni dapat jawapan. Ia tak semudah yang disangka. 

Korang jangan kata Cik Zai tak berada dalam situasi korang. Sebab Cik Zai pun salah seorang yang kena campak jauhhhh macam korang. Malah Cik Zai dah redah semua Sabah, Sarawak & Semenanjung Malaysia. Mungkin korang ada pendapat yang berbeza dan Cik Zai pun ada pendapat sendiri. Apa-apa pun selamat berjaya korang.

SURAT LAPOR DIRI


Assalamualaikum



Sejak dua menjak ni ramai sangat tanya Cik Zai soalan-soalan yang berkaitan surat lapor diri.

Cik Zai apasal lambat sangat Surat Lapor Diri? Cik Zai kalau surat lapor diri tak sampai-sampai juga amacam? Cik Zai saya banyak nak kena fikir ni, apasal diorang lambat sangat hantar surat lapor diri? Cik Zai kalau tak ada surat lapor diri baru confirm dapat kerja tu ker? N bla bla bla…. 

Cik Zai faham perasaan korang, Cik Zai pun dulu macam tu juga, macam-macam yang Cik Zai fikir, sampaikan benda-benda remeh pun Cik Zai terfikir seperti

Nak bawa baju berapa banyak? Katil nak bawa ker tidak? Gaji Cik Zai berapa banyak dan bila diorang akan bayar? Bila gaji nanti aku nak beli apa? Aku tak sesatker kat sana nanti? Hahaahahah macam-macam sampai Cik Zai pun serabut jadinya.

Sebenarnya macam ni... once korang dah dapat offer letter (surat tawaran) means confirmlah korang dah dapat kerja tu. Surat lapor diri tu tak dapat pun tak apa. Jangan risau sangatlah. Diorang tak akan reject korang hanya sebab tak dapat surat lapor diri. Cuma satu yang perlu korang buat kalau tak dapat surat lapor diri iaitu call atau email pihak yang berkenaan tanya kat mana korang perlu lapor diri dan tanya apa benda-benda yang perlu dibawa bersama. Tu jer…

Perasaan serabut tu biasa yang baru nak memulakan kerja….^_^ 

Sekian…Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau masalah sila email ke raudhah.zainab@gmail.com atau PM Cik Zai kat Facebook. Terima Kasih..



Nasib pekerja baru


Assalamualaikum

Aku blurr. Cik Zai lantikan baru but dah kena buat Naziran pula dah. But think positifla mungkin bosshhh nak bagi aku pendedahan tentang Naziran ni semua.  So, aku pun ikutla trip ke Kedah. Haa, korang yang akan dapat kerja gov tak lama lagi jangan hairan kalau korang pun akan buat juga benda-benda macam ni. Kursus, naziran, meeting tu perkara biasa. Masa kaje kat private dulu jarang dapat peluang pergi berkursus tapi kini macam nak termuntah asyik-asyik kursus asyik-asyik kursus. Kursus nak buat apa tu? Nak bagi hangpa dan cek ilmulah. Hihi…

Korang jangan gelak tau, ni first time Cik Zai jejak Kedah (haha… mari sama-sama gelak). Korang nak tahu komen aku pasai Kedah? So, far apa yang Cik Zai lihat Kedah ‘BERSIH’. Syabas untuk Kedah.

Kawan aku kata ‘bestnya outstation ke Kedah’. Huhh!  Korang ingat aku pergi makan angin ker?!  Cik Zai pergi kerjalah beb.

Aku harap esok Naziran terakhir semuanya akan berjalan dengan lebih lancar, lebih professional dan objektif tercapai. Kita taknaklah ada yang nak blame sana, blame sini, gelakkan sana, gelakkan sini. Masalah untuk diselesaikan bukan untuk diperbesarkan. PEACE!

P.S.      No more pictures cause I’m working guys not holiday ^_^.

5S !


Assalamualaikum…

Hari sabtu macam ni CZ dengan Anis (kawan) datang ofis. Niat nak buat 5S. Apa tu 5S? Kalau nak tahu informasinya dekat sini.

Kadang-kadangkan aku rasa 5S ni menyusahkan tapi bila aku fakir-fikir kalau tak ada 5S ni entah bilalah aku nak kemas segalanya ni. Bukan malas taw tapi disebabkan kerja yang setiap hari sentiasa sibuk kadangkala aku lupa nak amalkan 5S ni. Bila dah buat 5S rasa kepala tak serabut sangat.

Sejak ada 5S ni pekerja lelaki pun dah rajin. Dah pandai kemas dah diorang. Cayalah lepas ni  korang boleh bantu isteri, mak, adik , kakak buat 5S kat rumah pula …teheeee…


PEACE

BEE ZEE !


Assalamualaikum...

The boss!
Bila start kerja aku dapat Unit yang memang busy giler. Sampai kawan aku pun bengang dengan aku sebab aku banyak kerja. Patutnya aku yang bengang tapi ni sebaliknya. Kalau tak percaya cuba lihat blog Cik Zai rasanya dalam sebulan beberapa kali jer blog ni terupdate. Aku ada banyak cerita sebenarnya tapi kadang-kadang kesibukan mengatasi segalanya.

Cik Zai faham perasaan korang, hari-hari Cik Zai terima emel, terima mesej ada yang minta emelkan resume, ada yang minta pendapat, ada yang minta-minta hahahah... Sorry guys CZ tak dapat nak tunaikan permintaan korang dalam masa terdekat ni semua disebabkan kekangan masa. Facebook tempat keja CZ pun kena block.

Korang sabar jer k. Nanti bila ada masa Cik Zai akan cuba tunaikan permintaan korang. PEACE..Assalamualaikum...

Terima kasih banyak-banyak kepada korang yang rajin menghantarkan emel, mesej kepada CZ . Dari situ CZ tahu korang adalah pembaca setia blog CZ. 

KARNIVAL PELANCONGAN TARIAN CUTI-CUTI MALAYSIA


Assalamualaikum…

Semalam Cik Zai join ‘Karnival Pelancongan Tarian Cuti-Cuti Malaysia’….


Kalau bab-bab aktiviti yang melibatkan ramai orang ni Cik Zai memang suka join. Macam nila salah satu cara Cik Zai nak release tension. I mean tension kerja bukan tension putus cinta.


Cik Zai rasa bila kerja kat tempat baru ni banyak sangat yang berubah. Kat sini banyak event yang boleh Cik Zai join banding masa kat Tawau dulu, memang sesuailah Cik Zai duk dekat Putrajaya ni.


See, ada orang tak nak balik Tawaulah lepas ni....

See, gembiraaaaa...