BILA NAK HANTAR SURAT RESIGN @ NOTIS BERHENTI KERJA?


Assalamualaikum



Sekarang pukul 5.15 p.m. Patut aku dah balik kerja dari pukul 4.30 p.m tadi tapi aku malas nak balik. Dari aku takda benda nak buat baik aku selesaikan kerja-kerja aku yang belambak kat ofis ni. Almaklumlah pekerja baru banyak tak faham.

Sementara berehat sebentar ni Cik Zai nak cerita sikit pasal notis letak jawatan. Persoalannya bila nak hantar surat resign ke tempat kerja lama bila dapat surat tawaran kerja?

Kebiasaanya, tempoh surat lapor diri keluar mengambil masa 3 bulan dari tarikh kita dapat keputusan temuduga. So, that means korang kena planlah bila nak hantar surat resign. Jangan korang tunggu surat lapor diri baru resign. Sebab surat lapor diri sampai lewat@last minute.

Nak cerita, dulu surat lapor diri Cik Zai terima 4 hari sebelum tarikh lapor diri. Cuba bayangkan Cik Zai orang Sabah kena lapor diri kat Putrajaya 4 hari lagi. Takker naya kalau resign last-last minit.

Korang kena ingat, bila korang hantar notis sebulan, korang kena kerja sebulan lagi kat tempat kerja lama. Bukan hantar notis hari ni, hari ni last kerja. Lainlah kalau kerja korang special case boleh resign hari ni hari ni last kerja. Atau kalau korang mampu sangat bolehlah korang resign 24 jam dan bayar ganti rugi kerja sebulan kepada majikan lama korang.

So, kesimpulannya korang kena pandai-pandai plan. Dulu Cik Zai hari ni last kerja esok dah flight ke KUL. Nasib badan.

Sekian.

Korang nak contoh notis berhenti kerja di sini dan di sini.

14 comments:

Saiful Anuar Safian said...

salam...moga sronok ke ruang kerja yg pasti lebih baik

Cik Zai said...

waalaikumsalam....terima kasih En Saiful ^_^

SUREE PESONA said...

Salam CZ..ade sorg kwn SP tau lulus temuduga SPA dr bln 10 lg..untuk jwtn Penolong Jurutera under KKM..tp smapai skang lum dpt srt repot diri..ksian die da sbln lbh menganggur..kalo CZ ade denga ape2 update psal ni CZ jgn lupe update ye..TQ..

Cik Zai said...

Waalaikumsalam....Kawan Suree Pesona dah col KKM? Dia calon simpan ker atau berjaya temuduga?

Anonymous said...

salam cik zai..sy pegi interview utk jwtn PTPO KKM same cam cik zai taun lepas..tp result calon simpanan...tp baru2 ni status tu dah bertukar ke LANTIKAN TETAP..sy ada kol SPA tnye..dorg ckp dorg dah tawarkan jawatan 19/12/12 ritu..tp under JPA bukan KKM..tp until now xdpt pape surat...bila tnye SPA dorg suh rujuk JPA...bile kol JPA dorg suh tggu je surat..masalahnye bile surat tu nk sampai??hahahha

Cik Zai said...

Surat masih dalam proses lagi tu. Kena tunggu..sabo er....^_^

Anonymous said...

kalau under JPA mmg lambat ke cik zai?bukan ape..kat tempat lama ni kene hantar notis sebulan...sy tgk kat SPA tu dah tuka ke lantikan tetap..taku nt surat JPA smpai xsempat nk hantar notis sebulan kene bayar pulak....

SUREE PESONA said...

akhirnye kwn SP tu da dpt pn surat lapor diri di JB..lega rasenye berakhir jugak penantian die..TQ CZ for the reply..

Cik Zai said...

Kebiasaannya, under JPA dia akan hantar sekali surat pelantikan dan surat tawaran..so kena tunggu..biasa dalam tempoh sebulan...sabo2 erk erk...nak keluar surat tawaran banyak procedure...bukan main terus keluar surat tawaran mcm tu jer..

Anonymous said...

kirenye kan cik zai kalau status tu dah tukar ke LANTIKAN TETAP kite bukan lagi CALON SIMPANAN?

Cik Zai said...

Yup...kena bersyukur sangat-sangat dapat keja tu sebab ramai lagi calon simpan dekat luar sana yang masih menanti dan terus menanti dan akhirnya tamat tempoh calon simpan.

Lessy Gurl said...

x phm..so laau htr notis 24 jam..kerja?

Anonymous said...

Salam cik zai, sy ada dpt jwtn pembantu tadbir kewangan dan akan melapor diri di putrajaya 4 Julai nnt.Kalau lapor diri kat putrajaya memang akan dapat posting di putrajaya ke?. Taklimat tu nanti dia akan bg taklimat tentang apa ye?. Maaf banyak tanya. TQ cik zai. :)

Nizam 'iamarunaholic' said...

sama la saya dengan yg insan yg di atas ni. lapor diri 4 Julai & dah hadir pn. tapi saya minta tangguh sampai 25 Julai ni & buat surat kepada JPA. :)