TAK BOLEH DUDUK DIAM...


Assalamualaikum…


Urban Excersice dekat Dataran Putrajaya buat aku rasa ohohohoho AWESOME! Biasa event bila beramai-ramai berkumpul just aerobic jer ni main skipping.  Sekali adik-adik berumur 3 tahun hingga kepada kakak-kakak, abang-abang, pakcik –pakcik, makcik-makcik, dan warga emas enjoy main skipping. 


Tali skipping FOC jer. Heheheheh..Terima kasih penganjur, lepas ni  aku boleh main skipping hari-hari sebab tali skipping tu cantik.

Di masa yang sama juga berlangsung Expo Buku Islam6 Putrajaya. Niat nak cari buku Perintah Perintah Am dan Arahan Pentadbiran dan juga buku Pekeliling Kemajuan Pentadbiran Awam sebab aku ada exam bulan depan tapi pusing dan pusing buku tu tak ada jual kat situ…hampeh..

Tapi…

Aku nasihatkan korang baik pergi expo tu, kepada peminat-peminat novel itulah tempatnya. Diskaun baik punyer. Sebelum balik aku sempat rembat buku resipi 1 Malaysia…


Aku dengan member gerak ke Precint 8 nak cari buku untuk exam. Sampai dekat sana Alhamdulillah buku tu ada jual dekat sana. Woooo harganya pun cantik sangat-sangat but nevermind beli sekali jer boleh pakai sampai pencen.

Pekeliling Perkhidmatan Bil 2 2008 pun aku tak khatam lagi ni nak baca buku  yang gila-gila tebal...huaaa
Alang-alang dah sampai ke Presint 8 kitorang pun singgahlah ke Dewan Serbaguna Presint 8 dengan hajat nak ambil borang Bengkel Suri Putrajaya 2013 sebab Cik Zai dengan member nak join Kelas Jahitan Pakaian Wanita. Masa bujang nila kena buat something yang kita nak buat sebab bila dah kawin nanti aku tak gerenti aku banyak masa lagi ke tidak. 

Kalau pendapat aku silap well tiap-tiap orang ada pendapat yang berbeza dan pendapatku tak semestinya kekal huhayyy....Sekian...

KURA-KURA X CEREWET...


Assalamualaikum..




Hari Jumaat lepas Hari Wilayah, Cik Zai dan kawan-kawan pun spent time sama-sama sebab dah lama tak keluar disebabkan masing-masing sibuk dengna komitmen kerja. Memang seronok sangat-sangat kita pergi makan-makan, main bowling, window shopping, kitorang pergi pasar malam dan sebagainya. 

Masa kat Pasar Malam. Cik Zai ada beli 2 ekor kura-kura. Saiz dia kecil sahaja lebih kurang diameter duit 50 sen tu. Comel giler….

Cik Zai tak tahulah nak bezakan mana jantan mana betina. Penjual tu kata memang sepasang Cik Zai main beli jer. Murah jer  sekali dengan akuarium, batu-batu warna dan makanan RM28. Mesti korang kata mahalkan? Takperlah yang penting Cik Zai dah ada kura-kura.

Penjual tu kata bagi makan Sanyu Turtle Stick (nama makanan kura-kura) 4 biji setiap hari untuk seekor kura-kura. Huh, aku tengok kura-kura aku ni malas jer makan. Masa nak pergi kerja aku bagi sekali 3 biji setiap seekor tapi macam tak makan sangat pun. Pelikkk! Penjual tu silap kot. Tapi bila aku baca cari maklumat mengenai kura-kura diorang sebenarnya boleh bertahan lama tanpa makan. Fullamak, kalau Cik Zai terlupa bagi korang (kura-kura) makan korang jangan marah erk.

Cik Zai dah bagi nama untuk kura-kura Cik Zai. Mula-mula nak bagi nama yang seekor Anis dan yang seekor lagi Sue sempena nama kawan Cik Zai yang bagi cadangan suruh beli kura-kura tu tapi diorang taknak terpaksala bagi nama IRISH & ARISH….Huwahahahah.


Kalau ikutkan dah 4 hari dah kura-kura ni tinggal dengan Cik Zai. Sekarang dah tak sunyi dah. Rasa macam best sangat-sangat jaga kura-kura. Korang pun kalau rasa nak ada haiwan peliharaan baik bela kura-kura sebab kura-kura tak cerewet sangat. Senang nak jaga dan ia tak berbulu bagi yang sensitive dengan haiwan berbulu. Hihihihh.

Jeng jeng....! Ini dia Kura-kura Cik Zai...