SEMINAR, BENGKEL, KURSUS


Assalamualaikum...


Bila korang jadi penjawat awam seminar, bengkel dan kursus tu perkara biasa. Kadang-kadang korang akan rasa sampai nak termuntah asyik-asyik seminar, bengkel dan kursus ayik-asyik bla bla bla. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kita akan rasa seronok juga sebab banyak ilmu yang kita dapat, ramai kawan baru yang kita dapat, banyak tempat yang kita pergi dan sebagainya.

Hari isnin dan selasa ni Cik Zai ada kursus kat Intan Bukit Kiara. Kursus PC Essential 1. Hari tu Cik Zai dapat kursus bahasa Arab tapi yang tu Cik Zai tak dapat pergi sebab tak dapat kelulusan  atas alasan lama sangat (12 hari) hihihihi.  Hari tu dah semangat dah nak belajar bahasa Arab. Kot-kot boleh berbahasa arab dengan doktor dari Saudi Arabia atau Mesir ker. Hmmm takperlah bukan rezeki.

Semalam (Jumaat) Cik Zai ikut Sessi Pembelajaran Bahagian Sumber Manusia. Sessi pembelajaran ni tiap-tiap minggu dan pada setiap hari jumaat Cik Zai kena join sebab nama dah naik. Yang ni kira macam bengkel pengisian ilmu jugalah. Semalam diorang ajar mengenai cuti tanpa gaji dan cuti separuh gaji. Haaa... memang bestlah bengkel ni sebab selama ni Cik Zai buat service kontrak jadi takdernya cuti separuh gaji ni. Cuti tanpa gaji pun kalau jawatan kontrak untuk cuti pergi haji jer.

So, bagi korang yang nak cuti separuh gaji tak boleh main mohon-mohon jer taw. Ada kelayakan-kelayakan dia. Yang tu nanti Cik Zai cerita kemudian Insyaallah.

See, banyak sangatkan kursus, bengkel dan seminar.  Baru  awal bulan 4, Cik Zai dah cukupkan kursus untuk setahun bagi penjawat awam. So, bagi yang nak pergi interview jawatan kerajaan buat yang terbaik sebab seronok jadi penjawat awam ni.


Sekian, terima kasih.

KEMUDAHAN TAMBANG PERCUMA


Assalamualaikum


Bagi yang dapat posting jauh macam CZ korang jangan sedih-sedih sampai banjir dan keluar air mata darah. Sebab walaupun korang rasa korang kurang bernasib baik sebab dapat jauh tapi kita pun ada kelebihan. Kelebihan apa? CZ dah jawab dah terang-terang kat title entry ni.

KEMUDAHAN TAMBANG PERCUMA SETAHUN SEKALI..

Mungkin korang akan kata, "alaaaa setakat tiket penerbangan sekali setahun AIR ASIA selalu buat promotion RM1.00 untuk tiket kapal terbang". Itu tempah tahun ni tahun depan baru terbang. Cuba korang survey harga tiket pada musim perayaan terutama hari raya haaa ambek engkau punya mahal giler-giler.

So, sebagai seorang yang cerdik korang gunakanlah kelebihan tu pada masa-masa perayaan. Untung sangat-sangat. Kira balik percuma jer. Orang lain masa raya pokai beli tiket flight mahal-mahal, kita lenggang-lenggok jer tarik luggage kat airport terbang percuma. Hihihih..

CZ dah layak nak mohon kemudahan tambang percuma. Kalau boleh CZ nak apply awal so CZ boleh balik Sabah raya nanti. Takyah risau pasal raya. Insyaallah dapat balik kampung.

So, korang kalau ditempatkan jauh jangan sedih-sedih sebab kita ada kelebihan sebenarnya di samping dapat merasai tempat baru, suasana baru, kawan baru, semua barulah katakan. 

BEST TAK???

Sekian..