Otak-otak & Satar!

Assalamualaikum...


Aku tak pernah makan benda ni dekat Sabah. Aku tak tahulah ada jual dekat sana ker memang tak ada. First CZ makan masa pergi  Melaka dulu. Masa tula kenal dengan makanan ni. First makan dah rasa suka dah.

Rupa-rupanya kat Putrajaya ni pun ada jual. Dekat Food Court Presint 9. Senangla lepasni, kalau rasa nak makan pergi sana jer.

Kalau ikut Wikepidia…
Otak-otak adalah isi ikan berempah di Malaysia. Ia terdapat di Terengganu, Pahang,  Johor dan juga di Indonesia, terutamanya di Sulawesi, dan Singapura di mana ia dipanggil sebagai otah-otah, otah atau otak.
Ia kebiasaannya di makan sebagai makanan ringan.’
Masa pergi Terengganu dulu, ada satu lagi makanan yang CZ baru Jumpa. Ia adik-beradik dengan otak-otak juga. Nama makanan tu ‘SATAR’. Tapi Satar ni CZ belum pernah jumpa kat Putrajaya kecuali masa ada event yang besar-besar seperti JOM HEBOH. Haaa, CZ ada tengok semalam . Sebut pasal Satar ni teringat pula dengan Aziz Satar. Kot-kot Aziz Satar pun suka makan ni kot.

Google pic
Otak-otak dan Satar dua-dua ni Cik Zai makan. Sedap bila dimakan panas-panas.

Duduk di perantauan ni kita tak perlulah nak memilih sangat terutama sekali dari segi makanan. Ada orang suka mengeluh macam ni …“Eee…aku tak bolehlah nak makan makanan kat sini, makanan kat sini pelik n bla bla”… As long as makanan tu HALAL  syukur sangat-sangatlah. Cuba bayangkan kalau duk Korea or China? Haa.. ambek engkau nak cari tempat makan halal pun satu hal.  Kalau kita cuba sesuaikan diri insyaallah dimana-mana pun kita boleh hidup.  Sedangkan ulat dalam tanah pun boleh hidup, kan?

PARODI


Assalamualaikum…

Disebabkan unit tempat aku bekerja adalah unit yang sangat kecik so kitorang jarang buat aktiviti luar seperti family day dan sebagainya, bukan lagi jarang tapi aku boleh katakan tak pernah kot. Memang ada plan tapi tak menjadi-jadi lagi.

Tapi... itu bukan menjadi masalah untuk aku yang tak boleh duduk diam ni join aktiviti sebab unit lain kan banyak contohnya Unit Paramedik & Auksiliari. Ni unit kawan aku tapi aku suka join sebab diorang plan aktiviti selalunya menjadi.


Hari Ahad lepas kitorang pergi lawan bowling kat The Mines. So, kitorang memang siap-siap buat satu team yang dianggotai oleh 4 perempuan yang sangat lemah-lembut. Nama kumpulan kitorang ‘parodi’. Mungkin sebab ramai sangat orang suka buat parodi sekarang ni tu yang ketua kitorang bagi nama parodi. Alaa…nama power sangat pun kalau kalah tak guna juga. Realitinya kitorang memang kalah, bukan kalah sikit tapi kalah teruk hahahhaha. Sorang peserta kumpulan kitorang dapat anugerah ‘Juara Longkang’  tapi seriously bukan aku walau hakikatnya bola yang aku baling banyak masuk longkang juga hihihihi.


Kitorang sempat ronda-ronda The Mines. Cantikkan suasana kat sini. Bila tengok bot-bot  (aku pun tak pasti apa nak panggil kenderaan air ni) yang dihias cantik macam ni kawan aku anis da plan nak dinner dalam boat tu. Aku kata kat anis "kalau hang dinner dengan bf kat boat tu aku simbah korang dua sampai basah!"

Kitorang sempat makan kat restoran ‘Serai’. Sejujurnya, korang takyah pergi situ. Makanan tak sedap. Kalau aku jadi juri masak yang jahat  aku akan kata macam ni ‘korang takyah jual, korang bagi free pun orang tak nak’ tapi kalau jurimasak yang baik aku akan kata macam ni 'kena pergi kursus masak lagi'…Patutlah macam tak ada pelanggan masa kitorang makan kat situ. Kitorang tertipuu..huwaaaa..


Sebelum balik kitorang sempat ambil gambar beramai-ramai. Ni laaa di antara peserta-peserta bowling dan juga urusetia-urusetia. Separuh dah balik dah. 

Walau kalah tapi kitorang enjoy...ayat skema.....

Boss saya taknak buat kerja ni!


Assalamualaikum…



Aku ingat lagi masa mula-mula aku lapor diri dekat ibu pejabat aku dapat unit yang memang dari awal aku tak nak dan hari-hari CZ doa agar ditempatkan ditempat lain selain dari unit tu. Namun siapalah diri  ini, CZ hanya mampu merancang dan Allah yang menentukan segalanya. Aku ditempatkan unit yang memang aku  tak nak! Seriously!

Pertama- Aku memang tak nak unit tu dari awal!
Kedua- Bila aku masuk unit tu wow kerja bukan main banyak, sampai tray masuk aku dah macam gunung. Dokumen-dokumen banyak sangat tak filing. Nasib baik staff sebelum aku tu pregnant so aku faham.
Ketiga- Aku takut nak jawab soalan-saolan foreigner yang banyak sangat dan BI diorang expert sangat sampai kadang kala aku tak dapat nak beza dorang cakap orang putih ker cakap arab ni?!!&^% Toing!
Cik Zai jumpa bos….

Boss saya taknak buat kerja ni. Susah boss, saya dah try buat tapi tak dapat…
Boss: Alaaa, mula-mula memang macam tu. Tak faham tu biasa bagi orang baru. Awak try buat dulu n bla bla bla….
So, Cik Zai pun try la buat walaupun CZ mula dari zero. Memang Cik Zai bingung. Ada satu masa tu Cik Zai nangis sembunyi-sembunyi bawah meja kerana tension sangat dengan kerja yang banyak.

Selepas 7 bulan…

Cik Zai dah terror sikit…..

Cik Zai rasa macam dah jatuh hati dekat unit ni. Tray masuk CZ pun tak jadi gunung dah. Cik Zai dah tak takut dah nak bercakap orang putih dengan foreigner yang datang. Telefon pun CZ dah tak engagekan seperti mula-mula CZ kerja dulu hahahah.

Semua staf dekat unit ni baik sangat-sangat termasuk pegawai aku. Thanks a lot semua kerana banyak membantu di saat CZ tak tahu apa-apa pun.

Betullah, Allah lebih mengetahui mana yang terbaik buat hamba-hambaNya. Terima kasih Allah kerana menganugerahkan kerja yang cukup unik buatku.

SUKA DUKA BUJANG


Assalamualaikum...


Minggu lepas Cik Zai beli writing table kat Carefour. So, hari Sabtu lepas datanglah seorang uncle hantar meja yang aku beli tu kat rumah.

‘Hantar percuma tapi pemasangan kena bayar’..itu aku tahu…

Cik Zai: Uncle kalau pasang terus bolehkah?
Uncle: Pasang kena cas cik.
Cik Zai: Berapa uncle?
Uncle: Hmmm....Kalau meja hmmmm RM40.
Cik Zai: Tapi staff kat Carefour kata RM30….
Uncle: Kalau RM30 suruh itu orang datang sendiri pasang. Meja memang RM40.
Cik Zai: Takperla uncle, takyahla pasang. (Uncle ni tipu, dia saja upkan harga. Adaka patut pasang meja dia cas RM40, dulu almari RM50 jer. Almari dengan meja jauh beza kerumitannya. Patut RM20 jer)…

So, aku pun tryla pasang sendiri walaupun aku tak pasti aku boleh pasang ker tak ni. Macam nila hidup jauh dari family. Kalau tinggal dengan family senang jer. Boleh suruh bapa atau abang atau adik. Free of charge lagi.

Hanya perlu skru driver jer.....macam kacang...
Mula-mula bingung juga tapi try buat step by step lama-lama terpasang juga dan akhirnya siap.

Laaa senang jer nak pasang meja ni. Nasib baik tadi aku tak upah uncle tu tolong pasangkan meja aku. Kalau tak rugi RM40 aku hihihihih.. Walaupun RM40 tu tak banyak tapi yang aku tak puas hati uncle tu cuba nak tipu orang yang lurus bendul dan naif sangat macam aku ni….hihihihi

Taraaa...meja dah ada so senang nak study dah sambil-sambil online....

KURSUS! TAKLIMAT! ORENTASI!


Assalamulaikum...



Cik Zai kena ikut kursus lagi. Kali ni di Shah’s Beach Resort, Melaka. 28 Mei – 1 Jun. Mak aiii!! 5 hari engkau!! Bos aku mesti naik pening masa aku tak ada nanti. Ikutkan hati aku pun malas nak pergi tapi ini soal masa depan. Kalau aku tak pergi dengan jayanya aku takkan sah jawatan.

Aku try cari maklumat mengenai Shah’s Beach Resort ni, huwaaa lepas tengok gambar aku tukar ayat aku tadi ‘aku rajin sangat-sangat nak pergi kursus’… Subhanallah cantik sesangat. Tapi moga-moga indah khabar dari rupa la erk bila sampai sana nanti.

Cik Zai dah aim kolam tu..

Kitorang akan tinggal kat sini ker nanti? Kalau dekat sini wowww! 

Cik Zai nak ambil gambar kat sini nanti....

Cantik...
Kepada kawan-kawan yang tak tercalon kitorang pergi dulu k hehe. Turn korang next series pula.

Pada bulan Jun pula Cik Zai akan ke Pahang@Terengganu untuk jadi urusetia taklimat bla bla. Sekarang ni dah start buat persiapan dah. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Masa nila Cik Zai ada peluang nak belajar dan memahirkan diri menguruskan sesuatu program. Beruntung sangat-sangat kerja kat Ibu Pejabat. Walaupun kerja banyak tapi kadang-kadang kena outstation pergi pelbagai negeri. (Bukan pergi berseronok-seronok tapi pergi kerja).

Bulan Julai pula Insyaallah Cik Zai akan join ‘Orientasi untuk Pengawai Sabah, Sarawak & Labuan Yang Berkhidmat di Semenanjung Malaysia’ yang diadakan di Hotel Kuala Lumpur. Program tu akan berlangsung selama seminggu. Dengar-dengar banyak aktiviti yang menarik. Confirm Cik Zai tak akan lepaskan peluang ni.

Hopefully semuanya dipermudahkan. Siapa kata kerja tu membosankan? Cik Zai rasa seronok sangat-sangat...

Sekian....

OT!


Assalamualaikum...


Muka-muka suka OT dan suka jalan-jalan...

Tepat pukul 8.45pm aku sampai rumah. Hari ni Cik Zai OT sorang-sorang kat Unit. Cik Zai dah anggap ofis sebagai rumah kedua kat Putrajaya ni sebab tulaa Cik Zai suka lepak-lepak kat ofis.  Kadang-kadang tu Cik Zai rasa macam tak nak balik, nak stay jer dekat ofis sampai esok pagi. Staff yang lain balik awal. 

Selalu kat TV ada cerita yang menyeramkan bila keja sampai malam ni tapi alaaa buat tak tahu jer kalau dengar bunyi yang pelik-pelik tu, asal jangan kita kacau dia sudah. Cik Zai bukannya berani sangat tapi disebabkan kerja yang berlambak CZ fikir macam ni “mana hang takut, kena marah bos sebab keja tak siap atau takut dengan bunyi-bunyi pelik tu?" Haa confirmlah CZ takut kena marah bos. Kalau keja tak siap bukan bos jer marah tapi siap dengan doktor-doktor sekali marah. Bila diorang marah bukan main siap lapor dengan pihak atasan lagi almaklumlah generasi Y kalau boleh semua benda dipersoalkan. Takper-takper bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian. Manatahu satu hari nanti rezeki aku dapat transfer balik Tawau. Amin...

Alhamdulillah tempat CZ kerja menyediakan driver bagi yang balik keja malam. So, transport balik rumah CZ tak fikir sangat. Just tempah kereta jer kalau nak OT. Kira kemudahan jugala bagi pekerja. Mudahkan. That’s why la aku suka sangat-sangat kerja kat tempat baru ni. Kebajikan pekerja sangat terjaga. Tu baru sikit aku cerita. Lain-lain tu lain kali aku cerita sebab CZ nak tengok Masterchef kat Astro Ria..hihih..bye guys..

MY ONLY ANAK BUAH

Assalamualaikum

Masa akak aku mengandung memang aku dah plan aku nak jaga anak buah aku bila dia lahir nanti. Tup tup anak buah aku belum lahir lagi aku dah dapat posting jauh beb. Kalau masih area Negeri di Bawah Bayu takper juga tapi ni kat Peninsular Malaysia juga aku kena. Hampa sebab aku tak boleh balik suka-suka hati sebab Air Asia dan MAS bukan bapa CZ yang punya.

So, baru-baru ni akak CZ datang Selangor. Sempatlah aku melawat anak buah aku yang sorang ni. She so cuteeeee!!!! CZ rasa eeeeee gerammmmm sangat2!!! Aku tak dapat tengok Auni membesarrr.

Hmmm..takperlah raya nanti aunty jumpa Auni. Masa tu dia dah besar sikit dah.