BUBUR LAMBOK PAK HASSAN KG BARU BEST!!

Assalamualaikum…


Nak cerita sikit...korang aku gerenti sejak kecil lagi dah makan bubur lambuk Pak Hassan Kg Baru KL. Bubur lambok dia memang bestla. Satu bekas tu aku boleh habiskan sorang-sorang. Sebelum ni aku pernah rasa bubur lambok tapi disebabkan yang aku rasa tu tak sedap so aku pun dengar jer bubur lambuk dah rasa loya. Bila kawan tanya nak bubur lambok tak? Dengan takde perasaan aku kata hmmm taknak.

So, satu hari tu di bulan Ramadhan kawan Cik Zai bagilah Cik Zai Bubur Lambok Pak Hassan, Kg Baru free of charge. Dia belanja hihihihi. Bila time buka posa rasalah bubur lambok tu.

Fuhhhhh! Sedap weiii…. Aku habiskan sampai licin…


Mungkin korang ada yang nak kata, biasa jer bubur tu…. Well, itulah nikmat orang yang baru jer makan…tihiiiiii…

Hari ni BSM pula yang belanja Bubur Lambok Pak Hassan…Terima kasih Kelab BSM….

SOALAN INTERVIEW POPULAR!

Assalamualaikum…




Terima kasih kepada semua yang menghantar emel kepada Cik Zai dan mohon maaf juga ada emel-emel yang lambat Cik Zai balas. Bukan apa, Cik Zai masa kerja kena kerja.

No facebook!
No blog!
No SMS (kecuali memang emergency)?
No emel (kecuali emel berkaitan kerja)!
Lepas waktu kerja haa… baru Cik Zai layan semua-semua di atas.  

Ok, berbalik kepada cerita tadi berkaitan emel. Ada yang tanya. Soalan PRU13 panel penemuduga soal ker tak?

Korang rasa macam mana?

Bagi Cik Zai kalau dia soal pun, panel akan tanya soalan berbentuk pendapat. Mungkin dalam 1-2 soalan jer. Kalau korang rasa soalan tu keluar baik baca sikit-sikit. Biasanya instinct kita ni ada betulnya juga. Nak sedapkan hati kita sebenarnya. So, kot-kot diorang tanyakan taklah terhegeh-hegeh nak jawab. Bagi Cik Zai lagi baik korang fokuskan kepada soalan yang biasa panel penemuduga tanya contohnya:

Kenapa berminat nak jadi PTPO/Jawatan lain? 

Haa, soalan ni ada teknik nak jawab. Ramai calon tersilap jawab dan lantas mengundang kegagalan. Macam mana cara nak jawab? Korang jangan sesekali bagi alasan seperti:

Kerja kerajaan senang….
Banyak benefits bagai…
Gaji tinggi…
Jawapan-jawapan di atas adalah jawapan orang yang mengundang kegagalan. Panel akan menganggap korang nak kerja goyang kaki jer dan tak bersungguh-sungguh nakkan kerja tu.


So, korang fikirkanlah jawapan yang sesuai. Kalau anda ingin tahu apa jawapan gempak Cik Zai bila ditanya “kenapa berminat nak kerja ni?" Sila tunggu entry berikutnya…

Sekian, selamat berjaya, dan Assalamualaikum semua ^_^


13 HARI LAGI...HARI HARI KIRA HARI....

Assalamualaikum…

Hye guys….

13 hari lagi Cik Zai cuti raya, ini bermaksud tak sampai 2 minggu lagi nak balik Sabah. Eeee, rasa kehangatan hari raya tu dah makin dekat dah.

Rasa dah boleh kemas baju dah ni. Akak Cik Zai kata nak buat Majlis Aqiqah raya nanti. Adalah beberapa barang dia pesan kat CZ. Plan minggu ni nak beli. Huwa, memang berangkutlah CZ balik Sabah nanti.

Bila dah lama tak balik kampung macam ni kan, rasa sangat kenikmatan nak balik kampung tu. Macam tak sabar-sabar nak balik. Ni belum sampai lagi. Bila dah sampai tu lagilah excited, jumpa sanak-saudara, sepupu-sepapat, kawan-kawan dan tidak dilupa anak buah CZ yang dah besar sikit. Rasa umur dia dah mengjangkau 6 bulan dah.

Semoga perjalanan balik kampung nanti dipermudahkan. Kepada kawan-kawan dekat sini yang nak bertunang, yang nak kahwin pada hari raya nanti sorry tak dapat attend sebab korang punya event kat sini dan Cik Zai pula dah di negeri Di Bawah Bayu. Apa-apa pun tahniah korang dan korang dan korang. Semoga segalanya berjalan dengan lancar dan aku doakan korang dapat pasangan yang terbaik dunia akhirat dah berbahagia meniti hidup ini bersama pasangan masing-masing. Opsss, ayat CZ bunyi macam tak nak balik Putrajaya dah. Hahahaha ^_^…





PROGRAM TADARUS AL-QURAN SEMPENA BULAN RAMADHAN

Assalamualaikum…


Masa keja kat tempat lama memang langsung takder program macam ni. Al-maklumla dulu Cik Zai keja kat private. Alhamdulillah, dapat keja kat sini macam-macam program diorang buat contohnya sesi Program Bicara Rohani, Majlis Halaqah Ilmu, juga termasuk Tadarus Al-Quran dan sebagainya. Rasa kerja bukan sekadar kerja tapi kerohanian juga dititiberatkan.Alhamdulillah...

Tadarus ni dibuat sepanjang bulan Ramadhan sehingga “Khatam”. So, masa rehat tu takderla kita habiskan masa tido ker dan lakukan benda tak berfaedahkan. Haa nak contoh lagi? Contoh yang paling ketara berfacebookla. Cuba kita fikir sejenak dalam tempoh sejam masa kita rehat tu kita dapat kumpul pahala banyak banding kita berfacebook kita tak dapat apa pun.

So, kepada kawan-kawan Cik Zai yang belum join tadarus jomla kita ramai-ramai pergi tadarus. Masa tadarus tu nanti ramai kawan-kawan yang dapat membantu memperbetulkan tajwid kita, bacaan kita di samping kita dapat berkongsi ilmu yang kita ada. Korang nak dapat banyak pahala ker tak? Kalau nak jom kita pergi dewan aras 8 sama-sama pada tiap-tiap waktu rehat ^_^.

Sekian...

NAK BALIK KAMPUNG SEKARANG JUGA!

Assalamualaikum…

Susu jer keja dia....

Baby lain suka hisap ibu jari dia suka jari telunjuk....
Adik aku upload gambar baru anak buah kitorang lagi. Hmmm…macam nilah… Tak dapat jumpa, dapat tengok gambar pun jadilah.

Tunggu aunty Zai balik bulan depan errrrr…..


KERJA!

Assalamualaikum…

Sejak pagi sampai ke malam aku buat kerja tapi tak siap sepenuhnya juga. Kadang-kadang aku rasa aku OT hari-hari termasuk hari Sabtu dan Ahad pun takde guna juga. Aku cuma dapat siapkan separuh je. Kalau aku tak buat macam ni kerja aku lagi bertimbun.

Aku hairan juga bila tengok staff lain elok jer boleh buka internet, boleh bercakap di telefon lama-lama, boleh mesej-mesej, boleh makan-makan masa kerja, sempat borak-borak dengan kawan sebelah-sebelah. Amboiii, banyak sangat masa korang…

Aku harap satu hari nanti aku dapat tukar ke bahagian lain. Lagi baik kalau dapat tukar ke Sabah terus. Dah hampir setahun aku buat kerja ni. Apa yang aku boleh katakan, kerja ni volume dia banyak sangat. Bukan tak menghargai kerja sekarang. Rasa seronok juga kerja macam ni tapi kadang-kadang rasa tak terdaya. Bilalah aku dapat sambung study kalau masa aku hari-hari dari pukul 7 pagi sampai pukul 8 malam kat ofis je.

Orang selalu kata… “ko ni asyik kerja-kerja, ofis-ofis”… Aku kalau boleh pun tak nak macam tu, tapi aku je yang faham kerja aku bagaimana.

Dulu penceramah ada cakap “Bila mula kerja nanti ada orang yang akan dapat kerja banyak, ada orang yang dapat kerja relax”… Betullah cakap penceramah tu. Aku diantara orang yang terpilih dapat kerja banyak. CC aku aku selalu kata “Takper Zai dapat kerja banyak dan susah sekarang, nanti pergi mana-mana semua boleh”…. Insyaallah..

 Sekian.

Nasib baik ada gambar anak buah Cik Zai. Hilang juga tension kerja bila lihat gambar ni....

MASALAH LAPOR DIRI

Assalamualaikum...


Cik Zai dah gi induksi. Korang nanti pun akan gi induksi juga.

Tahniah kepada yang dah dapat penempatan. Bila dah dapat penempatan tu janganlah nak sedih-sedih dapat jauhlah, dapat tempat tak bestlah, jauh dari familylah dan sebagainya. Ingat tak bila korang pergi interview dulu? Panel penemuduga pasti ada tanya soalan seperti di bawah ini…

Kalau ditempatkan di tempat yang jauh adakah anda sanggup?

Dengan gaya yang sangat menyakinkan korang kata "sanggup". Bukan korang jer, Cik Zai pun kata macam tu juga masa interview dulu. Bukan sekali ayat tu Cik Zai sebut. Berkali-kali pula tu. Hahahahahah..

Pergi jerla dulu lapor diri. Sekarang ni bukan senang nak cari kerja. Ramai lagi orang kat luar sana yang tak bertuah. Dah bertahun-tahun mohon SPA tapi tak pernah pun kena panggil interview. Ada pula yang kena panggil interview tapi tak berjaya. Kita yang dah berjaya ni kenalah bersyukur. Walau ditempatkan di tempat yang jauh pun kita tak rugi juga sebab dapat gaji banyak sikit dari orang lain. Yes2!

Bagi yang baru nak lapor diri tu, masalah yang biasa korang akan hadapi adalah “takder rumah”. Itu biasa. Cik Zai pun pernah rasa perasaan risau giler tapi korang percaya cakap Cik Zai, masalah korang tu akan selesai juga nanti.

Ada yang tertanya-tanya “ Cik Zai betulker 3 bulan baru dapat gaji”?

Itu bergantung kepada staff yang buat gaji korang, kalau dia buat cepat maka cepatlah korang dapat gaji. Kalau lambat dia buat maka lambatlah korang akan dapat gaji. Cik Zai dulu kejap jer. Keja sebulan terus dapat gaji. Hihihihhi..TQ so much staff yang buat gaji Cik Zai.

So, kepada yang baru nak lapor diri. Gud luck korang. Jadilah pekerja yang jujur, amanah dan bertanggungjawab. Jangan kata kerja gov ni senang, goyang kaki, relakss. Tunggu bila korang dah kerja nanti persepsi korang bakal berubah.

Peace….

Kitorang pun tinggal jauh dari family.