PENGALAMAN PERTAMA MEMANDU

Assalamualaikum...



Lepak sini best (PICC).

Hari ni pergi kerja awal pagi. Sebab hari ni first time memandu sorang-sorang. Biasa ada Cikgu bertauliah duk sebelah yang skema, yang berdisiplin sangat, menjadi penasihat setia dan yang pantang tengok kesalahan Cik Zai masa memandu. Alhamdulillah sampai juga ke ofis walaupun bawa slow. Harap-harap balik nanti selamat sampai juga. Amin.

Ingat lagi masa belajar kereta dulu, kalau cikgu memandu call memang zai dah rasa eeee malasnya nak gi belajar memandu. Kadang-kadang Cik Zai tak hubungi Cikgu memandu langsung tanya-tanya bila boleh belajar lagi sebab Cik Zai memang tak minat nak drive. Senang cerita memang Cik Zai tak ada feel pun nak bawa kereta. Ambil test JPJ pun cikgu  daftar senyap-senyap nama CZ tanpa pengetahuan diri ini. Bila Cik Zai dapat tahu dia kata “alaaa daftar jer pon, kalau nak cancel boleh”…. Yelahtu boleh cancel... Cikgu Cik Zai dah fadeup agaknya nak ajar Cik Zai dengan attitude Cik Zai macam ni. Bila fikir balik kalau cikgu tak pergi daftar nama Cik Zai masa tu sampai sekarang Cik Zai tak ada lesen bawa kereta. Ok jugalah tu… Terima kasih sangat-sangat  cikgu saya.

Cik Zai rasa duduk dekat Putrajaya ni dari segi pengangkutan memang terbaik dan terjimat di Malaysia. Bayangkan naik bas diorang charge 50 sen jer. Dah tu direct pula tu (kecuali hari cuti). Kekerapan pun dalam 15 minit. Tak ada masalah langsung bila nak pergi kerja. Nadi Putra memang terbaek sangat-sangat. Biasanya orang nak belajar memandu ni sebab dia betul-betul nak belajar dan lagi satu sebab keperluan. Kalau Cik Zai pula huuuu entah sebab apa, sebab suka-suka kot… sebab tu Cik Zai lambat nak master sebab niat pun dah tak betul.

Cumanya….

2 tahun duduk Putrajaya ofcosla boring juga. Hari-hari tengok benda yang sama. Hari-hari rutin yang sama. Dalam kepala ni nak sambung belajar juga. Kalau tak reti-reti bawa kereta macam mana nak sampai ke destinasi. Kang dah kawin masih tak reti-reti nak drive. Lagi satu sebab Cik Zai nak gi lepak kat depan Masjid Putra. Kalau pandai memandu boleh lepak sana setiap hari menghayati keindahan alam. Tempat favourite tuu….boleh tengok kanak-kanak excited main buih sabun, tengok orang main rollerblade, main basikal dan banyak lagila. Haaa tengok… Cik Zai Cik Zai…memang kena ubah niat tu…


Kat sini tempat yang best nak lepak.
Semoga Cik Zai makin yakin masa drive, semoga Cik Zai dapat pergi tempat yang elok, semoga Cik Zai tak susahkan orang, semoga perjalanan Cik Zai dipermudahkan dan mempermudahkan orang lain dan akhir sekali semoga Cik Zai jadi pemandu yang paling hebat di dunia (Pemandu Berhemah). Insyaallah... 

Sekian.

No comments: