NEW EPISODE : KELAS JAHITAN

Assalamualaikum…




Seingat CZ la, dulu aku ada post kisah angan-angan mat jenin yang entah bila ada kesudahannya. Plan nak sambung study tapi nak tukar bidang kemahiran (kemahiranlah sangatt) tapi aku dah lupa post yang mana satu. Abaikan post tu sebab tu mukadimah yang ada related sikit-sikit untuk post kali ni.

Al-kisahnya bermula….

Ada orang kata, kalau nakkan sesuatu jangan beli@dapatkan terus, tunggu seminggu kalau perasaan tu masih ada baru kita beli@dapatkan sebab kita ni kadang-kadang ikut hati mati dan ikut rasa binasa jer. Yeah, berbelit-belitkan ayat aku sampai aku sendiri pun tak faham. Maksudnya Cik Zai taknaklah buat sesuatu mula-mula jer excited lepastu hmmm tinggal macam tu jer.

Sejak dua menjak ni angan-angan nak belajar kemahiran semakin tinggi frekuensinya. CZ yakin ni bukan sekadar angan-angan mat jenin tapi angan-angan yang akan direalisasikan satu hari nanti sebab keinginan dan melebihi setahun kalau tak silap. Cik Zai ada buat survey tempat yang sesuai untuk belajar tapi memang tak banyak choice. Kalau dekat Tawau, Sabah ada jer Maktab jahitan, giat mara dan sebagainya. Dekat Putrajaya ni memang ada orang perseorangan yang menawarkan kelas Jahitan tapi rasa macam tak berbaloi jer dengan harga (sehari@2 hari kelas RM200++ per fashion….Ooomaigahhh)…. Nak tunggu bengkel Suri Putrajaya tapi bila buka permohonan asyik termiss jer.  Ehmmm…takper Cik Zai terus cuba cari hari demi dan apply….

Sehinggalah pada suatu hari….Cik Zai terima mesej ayat seperti di bawah:

Kelas jahitan akan diadakan pada @#$%%^^

Sila bawa peratan seperti ^&**(, ^&**( blab la bla….
Yuran adalah sebanyak RM$%*

Peliknya Cik Zai pun tak ingat bila masa CZ apply tapi Alhamdulillah la. Tengok lokasi pun taklah jauh sangat. Hopefully, aku belajar rajin-rajin sampai boleh buat baju sendiri. Sekarang tengah plan nak beli mesin jahit. Cik Zai pun confuse nak beli brand apa dan model apa.
So, any idea? 

PRODUA AXIA MEMANG BEST!

Assalamualaikum...





Bagi korang yang nak beli kereta korang belilah Produa Axia. Cik Zai dah pakai 3 bulan dah. Memang syok. Sangat-sangat!

Sebab kenapa korang kena beli Axia..!!!

Jimat minyak! Sangat!
Ni adalah main reason kenapa korang kena beli Axia. Jarak tempat kerja Cik Zai daripada ofis dalam 30 minit dengan menaiki kereta. Dalam seminggu penggunaan minyak hanya RM20 jer. Tu pun ada balance 1 bar kalau just pergi kerja balik kerja. Banding dengan kawan Cik Zai guna proton saga, rumah dan tempat kerja dalam 15 minit tapi penggunaan minyak dua kali ganda lebih daripada Cik Zai. Haaa!! See... Cik Zai dah kata Axia ni memang jimat minyak. Kalau korang nak tahu secara terperinci kenapa dan bagaimana Axia jimat minyak secara saintifik or dari segi enjin n bla bla korang boleh google sendiri di laman web produa sebab Cik Zai bukan engineer okay. Hihihi.

Besar dan ruang bahagian dalam yang luas!
Yeahhhh! Ini adalah sebab kedua yang terhebat dan meletopp. Cuba korang bayangkan kereta Viva yang kecil harganya lebih mahal daripada Axia yang besar. Baik ambil yang besar dan murah banding yang kecil dan mahal…yer tidak? Lepas tu Axia ni lagi tinggi dari Saga dan lebih lebar dari Myvi baru. Korang yang pernah naik Axia boleh bandingkan keluasan dalaman Axia banding kereta lain.

See! Axia lagi lebar dari Myvi baru kalau tengok dari belakang.

Murah!
Beb! Mana korang nak jumpa kereta termurah dengan instalment serendah RM250++ (basic) kat Malaysia ni? Kecuali kereta secondhand tu lain cerita. Produa Axia jer beb!

So, kepada korang yang masih pening kepala nak beli kereta mana satu dengan bajet yang cukup-cukup makan @ tak seberapa bolehlah masukkan Produa Axia dalam list pilihan korang. Lainlah kalau korang kaya raya @ berkemampuan beli yang lebih baik dan tak kisah harga ribu juta-juta memang banyak lagi kereta terbaik kat luar sana.




SEBAB GAGAL INTERVIEW

Assalamualaikum



Biasanya bila korang mohon kerja sebab apa?? Alasan apa? Awak ada degree/ master tapi kenapa mohon jawatan ni….

Alasan biasa…

Nak menyara keluarga.....
Dah habis belajar so kena kerja….
Sebab ini sahaja pilihan/ kekosongan yang ada (no choice)…
Nak bermula dari bawah…
Sebab memang berminat dengan kerja ni…
Gaji not bad (cakap dalam hati jer tapi ada juga someone yang berani luahkan kepada panel)…..

Walaupun korang jujur sangat jangan sesekali bagi alasan seperti di atas. Sebabnya, alasan diatas lebih kepada kepentingan diri korang semata. Fikirkan dan bagilah alasan-alasan yang memberi kepentingan kepada organisasi. Kalau aku jadi panel pun aku rasa mengantuk dengar jawapan korang. Huwaaaaa ngantuk baik pergi makan dari interview korang.

Jom makan rojak buah....nyum nyum....