SEBAB GAGAL INTERVIEW

Assalamualaikum



Biasanya bila korang mohon kerja sebab apa?? Alasan apa? Awak ada degree/ master tapi kenapa mohon jawatan ni….

Alasan biasa…

Nak menyara keluarga.....
Dah habis belajar so kena kerja….
Sebab ini sahaja pilihan/ kekosongan yang ada (no choice)…
Nak bermula dari bawah…
Sebab memang berminat dengan kerja ni…
Gaji not bad (cakap dalam hati jer tapi ada juga someone yang berani luahkan kepada panel)…..

Walaupun korang jujur sangat jangan sesekali bagi alasan seperti di atas. Sebabnya, alasan diatas lebih kepada kepentingan diri korang semata. Fikirkan dan bagilah alasan-alasan yang memberi kepentingan kepada organisasi. Kalau aku jadi panel pun aku rasa mengantuk dengar jawapan korang. Huwaaaaa ngantuk baik pergi makan dari interview korang.

Jom makan rojak buah....nyum nyum....


 

No comments: